Mii de georgieni au ieșit aseară în stradă în capitala Tbilisi şi în alte oraşe din Georgia
Externe 29 noiembrie 2024, 16:15 | 194

Mii de georgieni au ieșit aseară în stradă în capitala Tbilisi şi în alte oraşe din Georgia, la o manifestație antiguvernamentală. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că partidul puterii „Visul Georgian” a suspendat pentru următorii patru ani discuţiile de aderare a țării la Uniunea Europeană. Poliția a intervenit în forță, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Manifestanți s-au adunat la sediul central al partidului „Visul georgian”, acuzând o decizie pro-rusă. Li s-au alăturat alte câteva mii, care au bătut în scuturile instalate de forțele de ordine în fața Parlamentului. Poliția le-a ordonat protestatarilor să se împrăștie, a tras cu tunuri cu apă, a dislocat spray cu piper și gaze lacrimogene, în timp ce tinerii încercau să pătrundă în legislativ.

ANA DOLIDZE, liderul Coaliției „Strong Georgia”: "„Visul Georgian” a decis să oprească discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Mai mult, nu vor primi nicio finanțare de la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că vor bloca sute de milioane pentru societatea civilă georgiană și mass-media. Vor sufoca orice gen de libertate, care a mai rămas în această țară. Independența și Europa sunt alegeri istorice genetice ale poporului georgian. Georgienii vor rezista până la capăt în fața deciziilor acestui guvern ilegitim."

Relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană s-au deteriorat brusc în ultimele luni. Bruxellesul a declarat că guvernul de la Tbilisi a recurs la măsuri autoritare și a adoptat poziții pro-ruse. Președintele Salome Zurabișvili a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor și s-a confruntat cu poliția, întrebând dacă slujesc Georgia sau Rusia.

Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a deplâns vineri decizia luată de guvernul de la Tbilisi, privind viitorul relțiilor cu blocul comunitar, recalificând-o drept una „sfâşietoare” şi în contradicţie cu dorinţa majorităţii georgienilor.

Georgia, o țara cu 3,7 milioane de locuitori din Caucazul de Sud, are scopul aderării la Uniunii Europene înscris în constituția sa și a fost de multă vreme printre cele mai pro-occidentale dintre fostele republici sovietice. În iunie, Bruxellesul a spus că cererea de aderare a Georgiei a fost înghețată, după adoptarea așa-zisei legi a „agenților străini”.

Partidul „Visul Georgian” spune că nu este pro-rus și că este dedicat democrației și integrării cu Occidentul. Acesta spune că încă vrea să adere la blocul comunitar în cele din urmă, dar s-a angajat în repetate rânduri în certuri diplomatice cu Bruxellesul în ultimii ani, în timp ce aprofundează legăturile cu Rusia vecină.

Criticii străini și interni ai „Visului Georgian” spun că partidul dominat de fondatorul său miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanișvili, îndreaptă Georgia înapoi spre Moscova, de care și-a câștigat independența în 1991. Rusia și Georgia nu au avut relații diplomatice oficiale de când Moscova a câștigat un scurt război în 2008, dar au avut recent o apropiere limitată. Sondajele de opinie arată că majoritatea georgienilor nu este încântată de Rusia, care controlează două regiuni separatiste ale Georgiei.

Opinia ta contează. Comentează!