Noi detalii în dosarul „Șor”
Justiţie 3 iunie 2024, 20:19 | 311

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Anticorupție au identificat circa trei milioane de lei în cadrul dosarelor privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice şi spălarea de bani. Oamenii legii au efectuat 30 de percheziții domiciliare și la casele de schimb valutar implicate în schema de finanțare ilegală. Potrivit Poliției, fugarul llan Șor, împreună cu alte persoane, ar fi organizat o schemă nouă de introducere în Republica Moldova a banilor în valută străină.

Inspectoratul General al Poliției a publicat o înregistrare audio, care surprinde discuția bănuiților despre sume de bani, dar și bilete de călătorie spre Moscova.

În cadrul documentării, s-a stabilit că începând cu luna aprilie curent și până în prezent, Ilan Șor ar fi organizat periodic în orașul Moscova diferite ședințe cu reprezentanții partidelor afiliate acestuia, iar ca urmare a fost creat blocul politic „Victorie”.

COMUNICATUL IGP: "Periodic s-ar fi organizat presupuse forumuri ședințe politice cu reprezentanții formațiunilor afiliate lui Șor în orașul Moscova, care, de fapt, sunt utilizați în calitate de curieri. Responsabilii din cadrul grupului criminal organizat identificau persoane și le propuneau să se deplaseze în Federația Rusă contra sumei de 150 – 200 de dolari, după care le cumpărau bilete de avion."

Cei implicați erau cazați la Moscova în diferite hoteluri, iar apoi participau la ședințe prezidate de Ilan Șor. Ulterior, curierilor le erau repartizate plicuri cu sume cuprinse între 2.000 și 12.000 de dolari. La întoarcere în țară, o parte din bani a fost împărțită activiștilor din subordine, iar o altă parte a fost transmisă reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor.

Oamenii legii precizează că urmare a faptului că o parte din bani au fost ridicată la Aeroportul Internațional Chișinău, la ultimele ședințe curierii au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de „transferuri rapide” sau direct pe conturile de card. Costul pentru deplasarea unui curier, inclusiv pentru bilete de avion, cazare și cadouri, s-ar ridica la 1000 – 1500 de euro.

În aprilie curent, fugarul Ilan Șor a anunțat, fiind la Moscova, despre crearea blocului politic „Victorie/ Победа”, în prezența mai multor membri ai partidelor „Șansă”, „Renaștere”, dar și a deputaților Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Vasile Bolea, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. La eveniment a fost prezent și bașcanul Evghenia Guțul.

Opinia ta contează. Comentează!