Bloc electoral camuflat, blocat de CEC
Politic 2 octombrie 2024, 23:07 | 117

Comisia Electorală Centrală a împiedicat crearea unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei” al lui Vasile Tarlev, candidat la prezidențiale, și partidul „Renaștere”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a precizat pentru Jurnal TV că echipa lui Tarlev voia să desemneze drept persoană de încredere în alegeri un primar care este membru al partidului „Renaștere”. Reprezentanții staff-ului electoral al lui Vasile Tarlev nu ne-au răspuns la apeluri și mesaje pentru a oferi o reacție.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru circumscripția electorală Telenești, Vasile Tarlev l-a desemnat în calitate de persoană de încredere pe Alexandru Isac, primar al satului Chiștelnița, din partea partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor.

PAVEL POSTICĂ, vice-președinde CEC: "Noi nu am confirmat o persoană, care este primar ales pe lista partidului „Renaștere”, membru al partidului, în calitate de persoană de încredere a domnului Vasile Tarlev, candidat la funcția de președinte din partea unui alt partid. Deci, pe motivul acesta, ca să nu admitem situații de „bloc electoral camuflat” noi nu l-am confirmat."

Noțiunea de „bloc electoral camuflat” a apărut pentru prima dată într-o hotărâre a Curții Constituționale din 2014.

PAVEL POSTICĂ: "În esență, blocul electoral camuflat este participarea în comun a două sau mai multe entități politice fără o înregistrare corespunzătoare la organul electoral."

Reprezentații staff-ului candidatului Vasile Tarlev nu au fost de găsit la telefon pentru a oferi pentru o reacție. Parlamentul nu a încadrat noțiunea de „bloc electoral camuflat” în vreo lege, astfel că nu există sancțiuni. Aceste nereguli pot fi însă prevenite de membrii Comisiei Electorale Centrale.

Opinia ta contează. Comentează!