Legislația Republicii Moldova nu prevede medierea ca soluționare a cazurilor de violență în familie
Violența nu e dragoste 19 ianuarie 2025, 19:45 | 117

Legislația Republicii Moldova nu prevede medierea ca soluționare a cazurilor de violență în familie. Primii care intervin în soluționarea conflictelor iscate în interiorul domiciliului sunt... polițiștii. Cadrul legislativ trebuie ajustat pentru a oferi structurilor competente reacționarea promptă și rapidă în cazurile de violență în familie. Litigiile ce țin de violența domestice se soluționează doar în instanță cu emiterea unei decizii.

Cererea despre comiterea actelor de violența în familie se depune la Inspectoratul de Poliție, în instanță, la autoritatea asistenţă socială şi de protecţie a familiei şi copilului sau la administraţia publică locală. Pentru depunerea în instanţă a cererii despre comiterea actelor de violenţă în familie nu se achită taxă de stat. Rolul Inspectoratului Național de Securitate Publică în cazul violenței în familie este de a identifica, înregistra și raporta cazurile de violentă, de a examina cererile și sesizările venite din partea cetățenilor cu privire la conflictele familiale, de a vizita familiilor ai căror membri sunt luați la evidentă și de a preveni comiterea repetată a actelor de violența în familie.

Legislația nu prevede medierea ca soluționare a cazurilor de violență în familie. Litigiile ce țin de violența domestice se soluționează doar în instanță cu emiterea unei decizii.

Cadrul legislativ, cel penal, în mod special, trebuie ajustat pentru a oferi instituțiilor competente reacționarea promptă în cazurile de violență în familie și nu doar.

Parlamentul a votat în lectură finală, pe 31 iulie 2024, o serie de modificări legislative privind noțiunile ce țin de violența în familie, inclusiv cea de „femicid”, omorul intenționat al femeii. Acestea au intrat în vigoare pe 15 august. Promovarea modificărilor și convingerea legislatorilor asupra necesității recunoașterii femicidului la nivel legislativ a durat aproape șase ani, iar autoritățile își propun modificări și la Codul penal în partea ce ține de violența în familie sau violența asupra femeilor, fetelor și copiilor.

Opinia ta contează. Comentează!