Vaticanul și Microsoft au dezvăluit luni o replică digitală a Bazilicii Sfântul Petru
Externe 12 noiembrie 2024, 17:06 | 210

Internauţii vor putea descoperi, din 1 decembrie, pe site-ul Bazilicii Sfântul Petru din Roma o reconstituire a evoluţiei edificiului, de la epoca romană până la cea actuală. Vaticanul a apelat la serviciile companiei americane Microsoft, care a folosit 400.000 de fotografii realizate cu drone și a reconstituit cele mai mici detalii ale arhitecturii, picturilor şi sculpturilor.

Cu 400.000 de fotografii digitale de înaltă rezoluție, făcute cu ajutorul dronelor, camerelor și laserelor pe parcursul a patru săptămâni, când Bazilica era goală, replica digitală va fi accesibilă online, alături de două expoziții, oferind vizitatorilor reali și virtuali o experiență interactivă.

PAPA FRANCISC: "Încurajez eforturile Fabbrica și ale angajaților săi în adoptarea tehnologiilor, care nu doar promovează participarea interactivă a oamenilor, ci mai ales ajută la conștientizarea acestui loc sacru ca un spațiu de meditație."

Replica 3D ultra-precisă, dezvoltată în colaborare cu o companie de conservare digitală, încorporează 22 de petabyte de date - echivalentul a cinci milioane de DVD-uri, a explicat președintele companiei Microsoft, Brad Smith.

BRAD SMITH, PREȘEDINTE MICROSOFT: "Este, literalmente, unul dintre cele mai avansate și sofisticate proiecte de acest fel, realizat vreodată. Practic, a implicat trei etape. Prima a fost să fie realizate 400.000 de fotografii ale Bazilicii Sf. Petru."

Platforma digitală permite vizitatorilor să-și rezerve ore de intrare în bazilică. Este o noutate pentru unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, unde turiștii trebuie, de obicei, să aștepte ore în șir pentru a intra. Imaginile au identificat deja daune structurale și semne de deteriorare, cum ar fi piese de mozaic lipsă, crăpături și fisuri invizibile cu ochiul liber, cu o viteză și precizie mult peste capacitățile umane. Brad Smith a refuzat să ofere o cifră exactă pentru investiția Microsoft în acest proiect, spunând doar că a fost „substanțială” și s-a născut din inițiativa Papei din 2018 de a aduce împreună companiile de tehnologie pentru a promova o inteligență artificială etică.

Cu o suprafaţă de 2,3 hectare şi o capacitate de peste 60.000 de oameni, Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare biserică catolică din lume. Aceasta adăposteşte mormântul Sfântului Petru, primul episcop al Romei şi, prin urmare, primul papă. Construcţia sa, pe locul vechii bazilici a Vaticanului edificată sub împăratul Constantin I, a început în 1506 şi a fost finalizată în 1626, scrie Le Figaro.

Opinia ta contează. Comentează!