Europa laudă rezultatele referendumului
Politic 21 octombrie 2024, 21:00 | 399

Referendumul reprezintă o victorie clară pentru parcursul european al Republicii Moldova, a comentat astăzi europarlamentarul Siegfried Mureșan. „Viitorul nostru va fi scris împreună!”, a subliniat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Tot astăzi, şeful diplomaţiei Uniunii Europene a transmis că cele două exerciții democratice s-au desfășurat în condiţiile unui amestec fără precedent al Rusiei.

PETER STANO, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE: "Am văzut un vot strâns la ambele alegeri. Și în cazul referendumului, și în cazul prezidențialelor. Republica Moldova este un partener important al Uniunii Europene. Am subliniat că acest vot a avut loc într-un context fără precedent de interferență și intimidare din partea Rusiei, având drept scop destabilizarea procesului democratic din Republica Moldova."

„În fața tacticii hibride a Rusiei, Republica Moldova arată că își dorește un viitor european!”, a reacționat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua X.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că „rezultatul strâns al referendumului nu înseamnă că Republica Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei și a implicării masive a Federației Ruse, oamenii au găsit puterea de a alege Europa”.

COMENTARIUL LUI SIEGFRIED MUREȘAN: "Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la referendum și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare."

„Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună!”, a scris și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

A publicat un comentariu și premierul Poloniei, Donald Tusk. „A înfuriat Moscova, a impresionat Europa, și a salvat încă o dată țara - asta este Maia Sandu. Un lider deosebit și o națiune curajoasă”, a menționat Tusk pe platforma X.

Reacția Moscovei, acuzată de imixtiune în alegerile din Republica Moldova, nu s-a lăsat așteptată. „Alegerile nu au fost libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

DMITRI PESKOV, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Ceea ce vedem este o rată de creştere greu de explicat din punct de vedere mecanic a numărului de voturi în favoarea lui Sandu şi a numărului acelor participanţi la referendum, care au favorizat orientarea pro Uniunea Europeană."

Potrivit lui Peskov, opoziţia a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii autorităţilor.

Opinia ta contează. Comentează!