Vladislav Clima a devenit președinte al Curții de Apel
Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care s-au remarcat în mai multe dosare controversate, a devenit oficial președinte al Curții de Apel Chișinău. Decretul semnat acum două zile de șeful statului, Igor Dodon, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales pe Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel Chișină pe 28 iulie. Șeful delegației UE, Peter Mihalko, a scris atunci că ”oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire”.
Judecătorul Vladislav Clima a fost președintele completului care a menținut hotărârea judecătoarei Rodica Berdilo de anulare a mandatului de primar al lui Andrei Năstase, câștigat la alegerile din Chișinău în 2018. Clima activează în calitate de judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2009, depusă la trei ani de la accederea în funcția de judecător, Clima indica o avere modestă: un venit anual, împreună cu soția sa, de 100 de mii de lei, un apartament de 70 m.p. și un automobil „Subaru Forester” fabricat în 2006 și cumpărat în leasing, inițial, de soacra sa, Vera Siminel, după care contractul de leasing fusese trecut pe Vladislav Clima.
Zece ani mai târziu, situația s-a schimbat. În declarația de avere și interese pentru anul 2019, Clima a indicat o avere de milioane: trei apartamente, unul dintre care achiziționat în 2019, un garaj, o casă de locuit, un Land Rover Discovery Sport, fabricat în 2015 și achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro și, un Volkswagen Passat Comfortline, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro, scrie jurnal.md. Apartamentul care apare în declarația de avere în 2019 are aproape 200 de metri pătrați este deținut printr-un contract de comodat cu Raisa Prisejnii și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei. În 2019, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază, alte 41 de mii din salariu la USM și 38 de mii de lei - de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, Vladislav Clima susține că a primit o donație de 30 de mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM, și fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor. Casa de peste 295 m.p, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, este construită pe un teren cu o suprafață de 12 ari, obținut de judecător în 2012, printr-un contract de superficie valabil până în 2020, semnat cu un oarecare Liviu Pahomi, proprietarul din acte al terenului. Conform datelor de la Cadastru, locuința are suprafața de 295,7 m.p. și valorează jumătate de milion de lei.
În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat în mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, al cărei beneficiar era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție. Clima este cel care a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea din funcție a judecătorului Sternioală Oleg, care ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.
A doua zi după ce Vladislav Clima a fost ales în funcție de Consiliul Superior al Magisraturii, șeful delegației UE, Peter Mihalko a venit cu o reacție pe facebook. ”Este necesară o adevărată reformă a justiției”, declarat oficialul. Peter Michalko a scris că ”oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire”. "Speranțele că poate exista o schimbare în sistemul de justiție al Republicii Moldova depind de desemnarea persoanelor cu o integritate indubitabilă în locul celor care au determinat justiția să servească intereselor particulare, să anuleze alegerile etc. Văzându-i să se întoarcă ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție", a conchis oficialul european.