În ultimii doi ani, parteneriatul Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-a amplificat
Politic 22 ianuarie 2025, 20:20 | 167

În ultimii doi ani, parteneriatul Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-a amplificat. Au fost dezvoltate noi proiecte și instrumente care au drept scop creșterea rezistenței instituțiilor publice de la Chișinău, pentru a garanta siguranța cetățenilor. Declarațiile au fost făcute de Viorel Cibotaru, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg, care este și șef al Misiunii țării noastre la NATO. Cel mai nou proiect despre care a vorbit diplomatul se referă la programul de reziliență.

VIOREL CIBOTARU, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO: "În primul rând, acest plan se bazează pe șapte principii, șapte domenii. El se referă la energetică, la modul de administrare a localităților, la infrastructură, la securitatea cibernetică, la deplasarea persoanelor, problemele de consolidare a hotarelor... Nu are nicio legătură directă cu armata națională, dar se referă la societate, la toate tipurile de securitate cu care se confruntă o societate."

Viorel Cibotaru a subliniat că aderarea Republicii Moldova la NATO nu este un subiect care s-ar afla pe agenda de discuții în cadrul Alianței.

VIOREL CIBOTARU, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO: "Astăzi nu există nicio discuție în cadrul Alianței cu privire la o eventuală aderare sau neaderare a Republicii Moldova. Dar totodată vreau să subliniez că procesul de aderare la Uniunea Europeană este coroborat cu parteneriatul Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, pornind chiar de la faptul că însăși Alianța Nord-Atlantică își dezvoltă un parteneriat foarte eficient cu Uniunea Europeană."

Viorel Cibotaru a mai spus că NATO urmărește îndeaproape evenimentele din Republica Moldova, dar și din România, mai ales în contextul interferenței externe în recentele campanii electorale. Vor fi luate măsuri de creștere a rezilienței, mai ales în domeniul cibernetic, susține diplomatul de la Bruxelles.

VIOREL CIBOTARU, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO: "Sigur că au o reacție imediată. De exemplu, pentru Republica Moldova - în a contracara această ingerință în sistemul cibernetic al Republicii Moldova, acele atacuri, care au fost comise la activitatea Comisiei Electorale Centrale, nemaivorbind de întreaga schemă de corupere politică. Alianța Nord-Atlantică este foarte atentă la aceste evenimente. Sunt observate și lucruri care sunt prima dată aplicate în Republica Moldova."

Într-o altă ordine de idei, Viorel Cibotaru a menționat că Republica Moldova nu doar solicită asistență, dar și contribuie la diferite misiuni de menținere a păcii, cum ar fi în Kosovo, Bosnia și Herțegovina sau Liban.

Opinia ta contează. Comentează!