Curtea a decis în cazul Stoianoglo
Justiţie 12 iulie 2024, 19:57 | 640

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituționalității decretului prezidențial cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Astfel, decretul prin care Stoianoglo a fost demis rămâne în vigoare. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

În decizia Curții se arată că sesizarea pentru controlul constituționalității Decretului președintelui Republicii Moldova se declară inadmisibilă.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: "Curtea reține că prin Decretul din 26 septembrie 2023, președintele Republicii Moldova a dispus eliberarea din funcție a procurorului general în baza propunerii Consiliului Superior al Procurorilor, așa cum prevede art. 125, alineat 2 din Constituție."

În aceste condiţii, Curtea constată că preşedintele Republicii Moldova și-a exercitat prerogativele constituționale la emiterea acestui decret, se mai arată în comunicatul citat.

Sesizarea a fost depusă de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș. Președintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Stoianoglo din funcția de procuror general în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din luna mai 2022. Stoianoglo a fost numit procuror general în noiembrie 2019, în urma unui concurs public. El a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită.

În octombrie 2023, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. CEDO a obligat statul să-i achite prejudicii morale de 3600 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!