Bugetul de stat, votat în lectură finală
Deputații au votat astăzi în lectură finală Legea bugetului de stat pentru anul viitor. Documentul prevede venituri de 71,5 miliarde de lei și cheltuieli de 85 de miliarde. De majorări salariale vor beneficia angajați ai sectorului bugetar și din sistemul medical. Salariul minim în sectorul bugetar va ajunge la 5 mii 500 de lei.
Potrivit proiectului votat în lectură finală de către 55 de deputați, salariul cadrelor didactice se va majora cu până la 15,2% față de anul curent, în funcție de gradul deținut. De creșteri salariale vor avea parte polițiștii, salvatorii, dar și specialiștii din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor.
RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: "La fel, peste 50 de mii de angajați din domeniul medical se vor bucura de o majorare de aproximativ 15%. Alte măsuri importante aprobate în cadrul bugetului se numără majorarea salariului minim de la cinci mii, la cinci mii 500 de lei și mediu va constitui 16 mii de lei."
Din 1 aprilie, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%.
Salariile angajaților Serviciului Hidrometeorologic vor fi majorate cu 5%, începând cu data de 1 ianuarie, și cu alte 9%, din 1 mai. La fel, va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21 de mii 350 de lei.
RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: "La fel, pensia minimă pentru cei cu stagiu complet de cutezare de cel puțin 40 de ani va fi majorată la 3.300 de lei. Începând cu 1 septembrie 2025, elevii din clasele a V-IX vor beneficia de alimentație gratuită, și, desigur, adăugăm finanțare suplimentară pentru susținerea antreprenorilor."
În legea bugetului sunt prevăzute 147 de milioane de lei pentru autobuze, calculatoare, mobilier în 20 de școli model. De asemenea, vor fi realizate proiectele tehnice pentru renovarea integrală a încă 15 școli. Pentru domeniul economiei se prevăd alocații de peste 9 miliarde de lei, iar peste 4 miliarde de lei sunt destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și naționale. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei.