Potrivit Biroului Electoral Central, procesarea a peste 99,9% din voturi arată că PSD a acumulat cele mai multe voturi
Externe 2 decembrie 2024, 20:29 | 161

Numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare din România este aproape finalizată. Din noul legislativ vor face parte șapte formațiuni. Potrivit Biroului Electoral Central, procesarea a peste 99,9% din voturi arată că Partidul Social Democrat a acumulat cele mai multe voturi, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România.

Potrivit autorității electorale de la București, în viitorul legislativ de la București vor ajunge șapte partide. Cele mai multe voturi le-a luat Partidul Social Democrat, pentru care au pledat peste două milioane de români, sau 22,36%, din numărul total de alegători. AUR condus de George Simion este pe locul doi, cu 18,27%, pentru care au votat 1,6 milioane de alegători. Partidul Național Liberal este pe locul trei, cu peste 1,3 milioane de voturi, urmat de USR, cu 12,24% din sufragii.

Au trecut pragul și alte trei partide. Este vorba despre partidul S.O.S, care a acumulat 7,7%, UDMR - 6,3% și noua forță politică - POT, cu 6,3%. Aceiași ordine se păstrează și în cazul rezultatelor pentru Senat. În urma alegerilor parlamentare este stabilită următoarea componență a Parlamentului, format din 332 de deputați și 137 de senatori.

Partidele care au trecut pragul electoral vor avea mari dificultăți să formeze noul guvern al României. Pentru a obține majoritatea este nevoie de o coaliție dintre PSD, PNL, USR și UDMR. Se zvonea o eventuală colaborare a PSD cu AUR, însă ambele părți o exclud, cel puțin pentru moment.

DANIEL BĂLUȚĂ, prim vicepreședinte PSD: "PSD este un partid pro-european și pro-atlantic, de aceea, în orice formulă guvernamentală și în orice situație, decizia pe care o vom lua va avea această modalitatea de exprimare. Ca atare, o astfel de alianță, în orice sens, este exclusă."

Nici PNL nu vrea o guvernare alături de AUR, fapt subliniat de mai mulți lideri.

CIPRIAN CIUCU, prim vicepreședinte interimar PNL: "Evident că noi ne-am dori un guvern de dreapta, dar acela trebuie să fie și posibil. Din punctul meu de vedere, noi putem sta la masă, în special, să discutăm doar cu forțele pro-europene, pentru că, pentru național-liberali și marea familie populară europeană, este foarte important parcursul european, foarte importantă e apartenența la NATO și la UE."

USR a precizat de multe ori că ar fi dispus să intre într-o guvernare cu PNL și cu celelalte partide de dreapta.

IONUȚ MOȘTEANU, vicepreședinte USR: "Luăm o decizie în biroul național, împreună cu președintele Elena Lasconi. Avem pe statut un comitet politic care decide intrarea la guvernare și în ce formă. Este timp pentru negocieri și vom face asta până pe 21 decembrie, când se va învesti noul Parlament."

Aceste alegeri au scos la iveală o creștere puternică a partidelor suveraniste, însă și lor le-ar fi greu să formeze o guvernare.

DIANA ȘOȘOACĂ, președintele S.O.S: "Noi ne gândim cum să facem opoziție sau să intrăm la guvernare, chiar și cu un guvern minoritar. De aceea, în acest moment, chem toate forțele suveraniste, alături de SOS România, să formăm un guvern minoritar."

GEORGE SIMION, președintele AUR: "AUR nu se aliază cu PSD-ul, nu se aliază cu corupții. Noi facem alianțe doar cu românii, doar cu suveraniștii, doar cu cei care vor să construiască curat. Nu ne vom alia cu partide corupte și cu cele care au distrus România."

Peste zece milioane de cetățeni au votat la alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie. 9,4 milioane - în țară și peste 774 de mii - în diaspora.

Opinia ta contează. Comentează!