Zelenski sprijină inițiativa Indiei
Externe 26 august 2024, 20:38 | 169

Volodimir Zelenski va sprijini inițiativa Indiei de a găzdui al doilea summit pentru pace din Ucraina. Într-o conversație cu jurnaliștii indieni, liderul de la Kiev a declarat că sunt în desfășurare negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția. „Nu vom putea ține un summit pentru pace într-o țară, care nu a aderat încă la pace”, a subliniat Zelenski.

Într-o conversație împărtășită pe rețelele sale de socializare pe 25 august cu jurnaliştii indieni, Zelenski a dezvăluit că l-a informat pe prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, despre sprijinul său pentru India care găzduiește summitul.

Vineri, într-o vizită la Kiev, premierul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să participe la negocieri de pace cu Rusia „fără a mai pierde timp”. Modi a mai spus că ţara sa este „puternic favorabilă păcii'” între Ucraina şi Rusia şi a promis un important ajutor umanitar Kievului, relatează AFP şi Reuters.

NARENDRA MODI, premierul Indiei: "Drumul către pace poate fi găsit numai prin dialog şi diplomaţie. Şi trebuie să mergem în acea direcţie fără a pierde timp. Ambele părţi ar trebui să stea şi să discute împreună şi să găsească o cale de a ieşi din această criză."

„Dacă am rămas, cu o mare convingere, în afara războiului, asta nu înseamnă că am fost indiferenţi”, a mai declarat Modi, alături de Zelenski, potrivit Agerpres. În context, liderul ucrainean a spus că „problema încheierii războiului şi o pace corectă sunt o prioritate pentru Ucraina”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "The Times and Încetarea războiului şi o pace corectă sunt o prioritate pentru Ucraina. De curând am desfășurat primul summit pentru pace și vreau să-i mulțumesc Indiei pentru prezența sa la acest summit."

India încearcă să menţină un echilibru delicat între Rusia, cu care a creat legături puternice, şi naţiunile occidentale, de care caută să se apropie pentru a contracara China, rivala sa regională. Prim-ministrul indian a evitat să condamne în mod explicit invazia rusă din Ucraina, care a început în februarie 2022, iar India s-a abţinut întotdeauna de la votul asupra rezoluţiilor ONU, care ar putea fi ostile Moscovei.

La începutul lunii iulie, Narendra Modi a mers la Moscova imediat după atacurile ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina, care au ucis zeci de oameni şi au avariat grav un spital de copii din Kiev. În timpul acestei deplasări, Modi şi Putin s-au îmbrăţişat, zâmbind. Şeful guvernului indian a salutat schimburile lor „fructuoase” şi „deciziile importante de consolidare a cooperării bilaterale” în „comerţ, securitate, agricultură, tehnologie”. Zelenski, deranjat de vizită, a numit-o „o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!