Dodon nu mai vrea să vină la ședințe
Justiţie 25 aprilie 2024, 20:01 | 1938

Fostul președinte Igor Dodon, cercetat penal pentru corupție și acceptarea finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor, nu mai vrea să participe la ședințele de judecată în care este vizat. Acesta a cerut instanței examinarea dosarului în absența sa, iar completul de judecată a acceptat solicitarea. Avocații vor face față acestui proces, a declarat Dodon.

În debutul ședinței de judecată, procurorul Petru Iarmaliuc a cerut audierea prin video-conferință în calitate de martor a fostului consilier pe comunicare al fugarului Vladimir Plahotniuc, Adrian Radu. Anterior, Radu a intrat în vizorul public după aparația unei înregistrări audio din care se înțelegea că Renato Usatâi încearcă să negocieze cu acesta revenirea sa în Republica Moldova asigurând că va lupta împotriva lui Igor Dodon, Maia Sandu şi Andrei Năstase în alegerile din februarie 2019. Instanța a respins însă demersul procurorului Iarmaliuc și a cerut să asigure prezența fizică a martorului. În același timp, Igor Dodon a cerut instanței examinarea dosarului în absența sa. Dodon a spus că se va prezenta în instanță dacă va fi necesară prezența sa în legătură cu alte chestiuni mai importante.

IGOR DODON, fost președinte: "Ați văzut calitatea martorilor din partea acuzării. Nimeni nu a adus nimic nou. Toți vin cu presupuneri, zic că au văzut la televizor. De aceea, consider că apărătorii pot să facă față acestui proces în lipsa mea."

Dodon a mai spus că absența sa ar avea legătură și cu activitatea politică pe care o desfășoară.

IGOR DODON, fost președinte: "Am activități destul de importante legate de campania pre-electorală și electorală în care vom fi implicați activ. De aceea, fiind în continuare în țară, am solicitat ca ședințele să aibă loc în lipsa mea."

În ședința de judecată a continuat runda de întrebări din partea avocaților lui Dodon către Alexandru Slusari. Mai exact, apărătorii l-au întrebat pe acesta dacă îl consideră pe Dodon drept un oponent politic din moment ce în spațiul public au apărut informații că Slusari ar putea candida la alegerile prezidențiale.

ALEXANDR SLUSARI, membru al Consiliului de administrare al Energocom: "Cu excepția ultimei întrebări eu nu prea am înțeles logica întrebărilor și ce au acestea în comun cu procesul. Activitatea mea în cadrul Energocom este arhicunoscută și faptul că sunt oponentul politic al lui Igor Dodon cunoaște toată lumea. Voi fi eu candidat la Președinție sau nu, eu nu văd nicio legătură cu culiocul."

După o pauză de câteva ore, la proces și-a făcut apariția fostul deputat comunist Mark Tkaciuk. Audierea acestuia a fost necesară ca urmare a unor declarații făcute în instanță de Igor Grigoriev, cumătrul lui Igor Dodon, spune procurorul.

PETRU IARMALIUC, procuror: "A confirmat faptul că într-adevăr Igor Grigoriev participa la acele ședințe și i-au devenit cunoscute unele informații. Grigoriev a confirmat și aici trebuia să clarificăm că inclusiv se prezentau unele informații despre legăturile dintre Igor Dodon și serviciile speciale ale Federației Ruse."

Mark Tkaciuk a declarat în instanță că nu are informații despre finanțarea PSRM-ului. MARK TKACIUK, fost deputat: "Probabil a apărut o supoziție potrivit căreia în acea pungă eram eu, număram banii și aș putea spune exact cine a luat banii și cine nu i-a luat și despre provenința banilor. Este o situație care defavorizează atât participanții la proces, țara noastră, dar și democrația în sine."

Avocații lui Igor Dodon consideră declarațiile martorilor irelevante.

PETRU BALAN, avocat: "Domnul procuror l-a întrebat de perioada 2009-2011. Pe noi nu ne interesează această perioadă, nu are relevanță. Timpul din probatoriu și procesual este zero."

În dosarul „Punga neagră”, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților. Dodon pledează nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!