SEREBRIAN: Tiraspolul nu vrea să implice regiunea într-un conflict deschis cu Chișinăul sau cu Ucraina
Politic 24 mai 2024, 15:47 | 499

Regimul de la Tiraspol nu intenționează să escaladeze tensiunile din regiune. Asigurările au fost date de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Cât despre subiectul demilitarizării regiunii transnistrene, unde staționează ilegal trupele ruse, Serebrian spune că aceasta este o problemă „mai largă”.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Nu am sentimentul că la Tiraspol există prea multă dorință de a implica regiunea, într-un fel sau altul, într-un conflict deschis. Nici cu Chișinăul sau cu atât mai mult cu Ucraina. În urma discuțiilor pe care le aveam la Tiraspol, fie formale, fie informale - nu ascund că avem și discuții informale - nu am avut niciodată convingerea că cel puțin la acest capitol se trișează."

Întrebat de moderatorul emisiunii, Vitalie Călugăreanu, ce mesaj transmit acțiunile așa-numiților pacificatori ruși din regiunea transnistreană privind mișcarea blindatelor de la posturile militare în perioada 17 mai - 17 iunie, Oleg Serebrian a menționat că deocamdată acestea sunt niște teste de rutină.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Noi sperăm foarte mult că se va renunța. Sigur că au fost anumite exerciții pe loc, s-au pornit motoarele, au verificat, să zicem că sunt niște teste de rutină. Sperăm să se limiteze la asta, să nu fie niciun fel de demonstrații de forță."

Oficialul a mai fost întrebat dacă el crede cu adevărat că trupele ruse se vor retrage din regiunea transnistreană.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Problema demilitarizării regiunii transnistrene, care este mai largă decât pur și simplu retragerea trupelor ruse, poate fi tratată, soluționată într-un context mult mai larg de stabilizare și pacificare a regiunii Mării Negre. Eu consider că până la urmă se va ajunge, mai repede sau mai târziu, la o idee de soluționare în ansamblu a tuturor focarelor de instabilitate, care sunt în regiunea Mării Negre și care au avut aceeași geneză."

Oleg Serebrian a vorbit și despre bugetul destinat sectorului apărării al Republicii Moldova, care potrivit lui, este mai mic de câteva ori decât bugetul militar al celui mai mic stat membru NATO - Luxembrug. Țara noastră are un buget sub 100 de milioane de euro, iar bugetul militar al Luxemburgului ajunge la 500 de milioane de euro. În același context, Serebrian a menționat că avem de recuperat foarte mult pentru a avea o armată capabilă să facă față sfidărilor de securitate din regiune.

Opinia ta contează. Comentează!