Parteneriat de securitate Moldova-UE
Politic 21 mai 2024, 19:57 | 899

La Bruxelles a fost semnat Parteneriatul Uniunea Europeană - Republica Moldova pentru Securitate și Apărare. Țara noastră este prima care va beneficia de acest mecanism. Ulterior, va fi creată o comunitate internațională, care să înfrunte împreună mai multe amenințări de securitate, a precizat șeful diplomației europene, Josep Borrell. „Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la blocul comunitar”, a declarat premierul, Dorin Recean.

JOSEP BORELL, șeful diplomației UE: "Aceasta este prima țară. Vor urma multe altele în ideea de a crea o rețea de prieteni, care va construi un parteneriat puternic de securitate și apărare. Asta va include o cooperare mai strânsă ca niciodată, în domenii precum securitate cibernetică, pentru a combate atacurile cibernetice, dezinformarea, consolidarea capacităților în alte domenii, care vor urma."

Josep Borrell a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Oficialul a atenționat conducătorii Republicii Moldova că Rusia va recurge la mai multe tentative de destabilizare în perioada următoare.

JOSEP BORELL, șeful diplomației UE: "În același timp, ne așteptăm că vor exista interferențe externe. Dezinformarea doar se va intensifica cu scopul de a manipula rezultatele alegerilor. Noi vedem că Rusia în mod activ încearcă să destabilizeze țara voastră."

Premierul Dorin Recean a declarat că menținerea stabilității în Republica Moldova este în interesul întregului bloc comunitar.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Moldova va deveni un contribuitor de stabilitate și prosperitate în regiune. Este o oportunitate pentru Uniunea Europeană să investească în securitatea regională și este o oportunitate pentru investiții în Republica Moldova."

Dorin Recean a reiterat angajamentul autorităților de a implementa reformele pornite.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "I-am asigurat pe prietenii noștri că suntem ferm hotărâți să implementăm reformele, care țin de agenda noastră europeană. Aceste reforme vor aduce în primul rând beneficii și bunăstare cetățenilor Republicii Moldova."

În cadrul acestui parteneriat, Republica Moldova și Uniunea Europeană vor comunica în domeniul securității și apărării, dar vor putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice.

Opinia ta contează. Comentează!