Unii experți, dar și reprezentanți ai „Poșta Moldovei”, au criticat noua modalitate de oferire a compensațiilor în numerar sau pe card
Social 14 noiembrie 2024, 20:28 | 113

Unii experți, dar și reprezentanți ai întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, au criticat noua modalitate de oferire a compensațiilor în numerar sau pe card. Aceștia atenționează că unii beneficiari ar putea folosi banii în alte scopuri decât pentru achitarea facturilor și nu există o modalitate de prevenire a acestor situații. Opiniile au fost exprimate în cadrul unor consultări publice la Parlament asupra proiectului de modificare a „Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice”.

SERGIU TOFILAT, expert energetic, Comunitatea WatchDog: 'Principala preocupare este utilizarea banilor conform destinației și aici nu știu dacă este cineva de la Ministerul Finanțelor și Curtea de Conturi ca să ne explice în ce mod va fi respectat principiul că banii destinați pentru o anumită categorie de cheltuieli, sunt utilizați anume cu acest scop. Și cum Curtea de Conturi va putea verifica acest lucru?"

CORINA AJDER, secretar de stat, ministerul Muncii: "Noi trebuie să facem plățile. Asta este viziunea noastră. Trebuie să avem un sistem unic prin care cetățenii interacționează cu statul nu prin intermediari, dar direct, așa cum se fac toate prestațiile."

VICTOR CAUN, specialist rețea și mentenanță, „Poșta Moldovei”: "Aici și mecanismul despre care ați vorbit, de constrângere, de deconectare sau de a nu acorda compensații pentru următoarea lună, el nu există, am înțeles. Dacă nu există, o să se producă haos și totodată o să fie ambuteiaj pe la Poștă, pentru că ați spus că o să primească mai devreme decât vine factura. Aici atâtea momente apar. Eu nu știu dacă o să fie eficientă practica care se propune acum."

CORINA AJDER, secretar de stat, ministerul Muncii: "Dumneavoastră înțelegeți că inițiativa asta așa cum s-a discutat cu Ministerul Energiei, așa s-a discutat și cu dumneavoastră, este coordonat. Și conducerea Poștei Moldovei ne-a asigurat că este pe deplin pregătită să facă față."

În sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile la energie vor fi acordate direct, sub formă monetară, consumatorilor cu venituri reduse. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură și urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!