Zelenski speră la o cooperare mai bună
Externe 7 noiembrie 2024, 20:14 | 293

La reuniunea de la Budapesta participă și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta urmează să ceară mai mult ajutor pentru Ucraina. Participanții la reuniune vor aborda și recentele alegeri în America, unde a câștigat Donald Trump. „Oamenii vor încredere, vor libertate și o viață normală. Pentru noi, aceasta înseamnă o viață fără agresiunea rusă, cu o Americă puternică, cu o Ucraină puternică”, a afirmat Zelenski înainte de summit.

În discursul său de miercuri seara, Volodimir Zelenski a reiterat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru Ucraina pe tot parcursul războiului, îndemnând președintele ales Donald Trump să mențină relații puternice cu țara aflată în război.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "În apărare, în economie și în viitorul după război – avem potențialul unei cooperări mai puternice. Aceasta este ceea ce va face ca Ucraina, America și întreaga lume liberă să aibă mai mult succes."

Zelenski și Trump au o istorie complicată. Un scandal major a avut loc în jurul unui apel telefonic din 2019, în timpul căruia președintele de atunci Trump a făcut presiuni pe Zelenski să-și investigheze rivalii politici prin reținerea ajutorului militar. În ciuda tensiunilor din trecut, în discursul său, Zelenski a încercat să invoce amintiri ale politicii externe puternice a Statelor Unite când șef al administrației era Ronald Reagan, încercând să-l lege pe Trump de fostul președinte.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Nu este fără motiv că Ronald Reagan este menționat atât de des în aceste zile – oamenii vor încredere, vor libertate, o viață normală. Și pentru noi, aceasta înseamnă o viață fără agresiunea rusă și cu o Americă puternică, cu o Ucraină puternică, cu aliați puternici."

Zelenski a împărtășit anterior „planul de victorie” cu Trump în timpul unei întâlniri la New York, la sfârșitul lunii septembrie. Atunci, Zelenski l-a invitat pe Trump să viziteze Ucraina, iar acesta a acceptat invitația – deși o astfel de vizită nu a avut loc încă.

„Acum, când situaţia din teatrul de operaţiuni militare nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere – să continue să-l finanţeze şi să distrugă populaţia ucraineană sau să recunoască realităţile curente şi să înceapă să negocieze”, a declarat joi fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Analiştii spun că nu este deloc sigur că Washingtonul va mai aproba acordarea de asistenţă Ucrainei după ce republicanii vor controla Casa Albă şi cel puţin jumătate din Congres, mai ales în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu eşecuri pe câmpul de luptă.

Opinia ta contează. Comentează!