Georgienii reclamă furtul voturilor
Externe 29 octombrie 2024, 20:26 | 241

Comisia Electorală din Georgia a anunţat că marţi începe renumărarea voturilor în 14% din secţiile de votare, după ce opoziţia pro-europeană a acuzat partidul de guvernământ „Visul Georgian” că a furat alegerile legislative, transmite AFP. Zeci de mii de georgieni au manifestat paşnic aseară în centrul capitalei Tbilisi, la chemarea opoziţiei pro-europene. Cuvântul „furat” a fost proiectat pe fațada clădirii legislativului. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje anti-rusești, acuzând fraudarea votului.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut autorităţilor de la Tbilisi să iniţieze investigaţii în legătură cu acuzaţiile privind existenţa unor nereguli. Voce discordantă în cadrul blocului comunitar, premierul ungar Viktor Orban se află în Georgia, unde a sosit luni seară să-şi arate sprijinul pentru guvern în faţa acestor acuzaţii.

La apelul opoziţiei şi al preşedintelui georgian, Salome Zurabişvili, zeci de mii de georgieni au manifestat paşnic luni seară pentru a denunţa rezultatul alegerilor legislative câştigate de partidul aflat la putere din 2012. Partidul de guvernământ „Visul Georgian” este acuzat de adversarii săi că direcţionează ţara spre Moscova, şi nu spre Uniunea Europeană. Salome Zurabişvili a denunţat metode de fraudă „sofisticate”, asemănătoare, în opinia ei, cu ceea ce se practică în Rusia.

SALOME ZURABIȘVILI: "Votul vostru a fost furat. Și ei au încercat să vă fure viitorul!"

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a respins luni ca nefondate aceste acuzaţii, precum şi orice amestec al ţării sale în procesul electoral din Georgia.

Partidul „Visul Georgian” a obţinut o majoritate de 53,92% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,78% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie, care nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că acesta ar fi fost viciat de fraude şi de interferenţe ruseşti şi cer „desfăşurarea de noi alegeri sub o administraţie internaţională”.

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul de sâmbătă „s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislaţiei recent adoptate”, referire la legea „agenţilor străini” adoptată în luna mai şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Principalele patru partide de opoziție, care doresc accelerarea procedurilor pe calea integrării europene, au anunțat că nu recunosc rezultatele alegerilor de sâmbătă și că vor boicota lucrările Parlamentului. Comunitatea internaţională cere o anchetă temeinică asupra modului în care a decurs votul.

Opinia ta contează. Comentează!