Adrian Țurcanu a confirmat mai multe ilegalități comise de fugarul și fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc
Justiţie 18 septembrie 2024, 20:30 | 324

Apar noi martori în dosarul „frauda bancară”. Avocatul Adrian Țurcanu, care în perioada 2014-2016 i-a oferit consiliere juridică lui Veaceslav Platon, a relatat astăzi în fața instanței despre așa numite tranzacții inverse dintre companiile, care i-ar fi aparținut lui Platon și care au dus la falimentarea băncilor implicate în „frauda bancară”. Tranzacțiile ar fi fost orchestrate la inițiativa lui Vladimir Plahotniuc.

Adrian Țurcanu a confirmat mai multe ilegalități comise de fugarul și fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, ne-a declarat procurorul Mariana Leahu.

MARIANA LEAHU, procuror: "Ați văzut ce a confirmat. A confirmat participarea lui la anumite tranzacții care au fost coordonate de Veaceslav Platon, iar din spusele lui Platon, acestea erau la inițiativa lui Plahotniuc. - La ce entități au ajuns acele 38% din acțiuni? - Au ajuns care și unde, dar în principiu la o companie afiliată lui Platon. A spus că cunoaște despre anumite tranzacții, dar nu este în cunoștință de cauză. Celelalte au fost confirmate de alți martori și urmează să vină și alții care vor confirma anumite aspecte care sunt cunoscute nemijlocit de angajații băncii."

Adrian Țurcan a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

ADRIAN ȚURCANU, martor: "- V-ați prezentat astăzi în calitate de martor. Ce mai exact ați declarat? - Bună ziua. Fără comentarii."

Pe numele lui Vladimir Plahotniuc este emis un mandat de arestare pentru un termen de 30 zile. Controversatul om de afaceri a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. El este învinuit în trei capete de acuzare în dosarele „Metalferos", „frauda bancară” și „punga neagră”, în care figurează şi fostul preşedinte Igor Dodon.

În „frauda bancară” sunt șapte inculpați, inclusiv Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM. Acesta este acuzat de complicitate la escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal organizat. În același dosar sunt învinuiţi şi foştii viceguvernatori ai BNM, Ion Sturzu şi Emma Tăbârță.

Opinia ta contează. Comentează!