Neînțelegerile între Primăria Chișinău și Guvern par să nu aibă sfârșit
Politic 15 noiembrie 2024, 20:14 | 809

Neînțelegerile între Primăria Chișinău și Guvern continuă. Primarul Ion Ceban afirmă că municipalitatea va primi pentru salarizarea profesorilor doar 38 de milioane de lei, deși este nevoie de peste 200 de milioane de lei. „Cadrele didactice riscă să rămână fără salarii, începând cu luna viitoare”, declară Ceban. În replică, Ministerul Educației spune că toate obligațiile salariale vor fi respectate și îl îndeamnă pe primar să nu dezinformeze societatea.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Din cele 201 milioane rămase pentru sfârșitul anului, în proiectul de hotărâre pe care îl vedem pe site-ul Ministerului Finanțelor și care, probabil, săptămâna viitoare va fi aprobat de Guvern, au alocat doar 36 de milioane.Ce ar însemna asta? Asta ar însemna că pedagogii din 167 de instituții educaționale din municipiul Chișinău ar putea rămâne fără salarii pentru luna decembrie 2024, dar și fără prime."

„Primarul Ceban face declarații speculative”, a reacționat pe facebook ministrul Educației, Dan Perciun. Potrivit acestuia, municipiul Chișinău va primi 39 de milioane de lei, suficient pentru onorarea tuturor obligațiilor financiare până la sfârșitul anului curent.

La mesajul ministrului a reacționat șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport: "Anul trecut au fost 126 de milioane alocații suplimentare pentru salarizarea cadrelor didactice din municipiul Chișinău. Or, dumneavoastră domnule ministru credeți că prin alocarea a 36, nicidecum a 39 de milioane, așa cum spuneți dumneavoastră, o să acoperim necesitatea pentru salarizare a luna decembrie a cadrelor didactice?"

În context, Ministerul Educației anunță că prin proiectul modificării Legii bugetului, pentru autoritățile publice locale de nivelul I și II vor fi alocate peste 277 milioane de lei.

COMUNICATUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: "Dintre acestea, pentru instituțiile de învățământ preșcolare, școli de artă, școli sportive gestionate de APL I (primării) - peste 52 milioane de lei, iar pentru instituțiile de învățământ primare, gimnazii, licee, școli de artă, școli sportive gestionate de autoritățile publice locale de nivelul II - peste 224 milioane de lei, inclusiv municipiului Chișinău - peste 38,6 milioane de lei."

Ministerul Educației precizează că procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an, iar toate obligațiile salariale vor fi respectate. Responsabilii de Ministerul Finanțelor ne-au spus că vor comenta situația în perioada următoare.

Opinia ta contează. Comentează!