Combaterea corupției, o luptă continuă
Justiţie 27 iunie 2024, 19:43 | 465

Toate reformele pe care le implementează Republica Moldova în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană sunt necesare nu pentru satisfacerea intereselor Bruxelles-ului sau ale statelor membre ale blocului comunitar, ci pentru beneficiul cetățenilor. Declarația a fost făcută de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, la Luxemburg, în cadrul unui interviu pentru jurnaliștii de la Chișinău. Kovesi a subliniat, în contextul reformei justiției, că lupta împotriva corupției trebuie să fie una continuă.

LAURA CODRUȚA KOVESI, șefa Parchetului European: "Atunci când vorbim de corupție, oamenii au așteptări foarte mari de la sistemul judiciar și se pune foarte mare presiune pe sistemul judiciar. Eu nu cred că este treaba procurorilor și a judecătorilor exclusiv să rezolve corupția dintr-o anumită țară. Cred că trebuie implicată întreaga societate. Este vorba de prevenire, educație în anticorupție și într-adevăr este vorba și despre investigații."

Laura Codruța Kovesi a mai spus că doar arestarea unor demnitari sau oameni de afaceri nu va fi suficientă pentru combaterea corupției.

LAURA CODRUȚA KOVESI, șefa Parchetului European: "Lupta cu corupția și frauda nu este o chestiune care se termină în 24 de ore sau în trei zile sau un an de zile. Este o luptă care nu are sfârșit și pe care trebuie să o duci continuu, zi de zi, cu mult efort, cu toată lumea. Procurorii nu au voie să se odihnească, să plece în vacanță, să-și închidă birourile și să zică „gata, am arestat trei miniștri sau trei membri ai Parlamentului, ori trei oameni de afaceri și am rezolvat corupția”. Nu. Este o luptă fără sfârșit."

Reforma în domeniul justiției este un pas important pentru o țară care aspiră să adere la Uniunea Europană, dar de multe ori oamenii din sistem încearcă să opună rezistență. Cu această problemă s-a confruntat și șefa Parchetului European atunci când a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție în România.

LAURA CODRUȚA KOVESI, șefa Parchetului European: "De foarte multe ori, este foarte dificil să lupți cu asta, pentru că este și o problemă de mentalitate în unele cazuri, mai ales atunci când vorbim de corupție. Cel mai important ca acest exercițiu să fie finalizat cât mai curând, iar cei care au trecut peste acest exercițiu să înceapă să lucreze."

Parchetul European are un acord de cooperare cu Procuratura Generală și cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, grație căruia mai mulți polițiști și procurori din țara noastră au participat la mai multe traning-uri, pentru a prelua experiența și practicile europene din domeniul justiției.

Opinia ta contează. Comentează!