Mai multe femei din Chișinău și din alte localități au venit la o șezătoare să descopere arta de a coase cămașa cu altiță
Cultură 6 septembrie 2024, 20:11 | 539

Au avut ocazia să afle tradițiile străbunilor. Mai multe femei din Chișinău și din alte localități au venit la o șezătoare să descopere arta de a coase cămașa cu altiță. Organizatorii își propun să mențină vii obiceiurile care definesc identitatea noastră culturală.

OLESEA ENACHE, artist plastic Chișinău: "Am muncit zece ani, pentru ca să împărtășesc acea experiență tot din dorința de a avea cămașa cu altiță, nu o oarecare cămașă, dar cămașa de sărbătoare."

STELA DRĂGUȚAN, muzeograf, Bălți: "Ne mândrim că sunt astfel de ateliere, unde oamenii pot veni, se pot inspira, pot cerceta, pot cunoaște.... acel spirit cu ajutorul acului și ... aței în pânză."

MARIA CHIȚANU, conducător ansamblul „Dumbrăvioara” s. Dumbrăvița, Sângerei: "Studiez cămașa cu altiță și astăzi am găsit momentul să vin și să învăț de la doamnele cu experiență, pentru că îmi doresc foarte mult... să lucrez eu la altița mea."

ELENA LUPAȘCU, meșter popular: "Le vorbim cum ar trebui să arate o cămașă tradițională, ce tehnici folosim la coaserea unei cămăși. Cum facem diferența între un ornament autentic o cămasă autentică și ornamente stilizate."

ANTONINA RUSU, meșter popular, cercetător științific: "Continui lucru de cercetare în acest domeniu. Lucrez... la o carte pe care sper să o termin cu toate creațiile mele pe parcursul vieții."

Organizatorii își propun să continue astfel de inițiative pentru a menține vii tradițiile și obiceiurile care definesc identitatea noastră culturală.

SILVIA ZAGOREANU, director CNCPPCI: "Despre cămașa cu altiță ne-am asumat să povestim... celor interesați.... și în acest context ne-am gândit că este bine să inițiem șezătorile noastre la centru."

Șezătorile se desfășoară în fiecare vineri și sunt destinate pentru toți cei care doresc să învețe tehnicile de cusut și să contribuie la conservarea acestui element esențial din patrimoniul cultural imaterial.

Opinia ta contează. Comentează!