Chișinăul va ajuta zona de securitate
Politic 9 ianuarie 2025, 20:06 | 162

Chișinăul este gata să trimită lemne, generatoare și produse alimentare în localitățile din regiunea transnistreană și în cele aflate în perimetrul zonei de securitate. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după ce au discutat cu primarii localităților afectate de criză.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e vorba de ajutor sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare. Am discutat și o soluție care nu poate fi rezolvată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primării să pregătească aceste proiecte pentru instituțiile publice."

Autoritățile centrale și locale colaborează pentru a implementa măsurile de interconectare a rețelelor electrice și de gaze naturale în cele 14 localități aflate sub controlul Chișinăului, a declarat la rândul său prim-ministrul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Aici am convenit cine și ce are de făcut și să ne mișcăm foarte repede din punct de vedere a birocrației și executării lucrărilor. Sunt anumite lucrări care vor fi mai dificil de executat, pentru că presupun subtraversări a râului Nistru, dar am coordonat cu administrațiile publice locale cine și ce are de făcut. Imediat ce criza energetică a început noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului cu propunerea ca ei să cumpere gaz, iar nou să le organizăm achizițiile, pentru că ei nu pot să o facă, dar am primit refuz."

Iar vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că acest ping-pong dintre Chișinău și Tiraspol din ultimele zile e un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale Republicii Moldova purtat, fără îndoială, de Moscova.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Scopul este destabilizarea situației în țara noastră, dar și în regiune - punerea sub lovitură a tot ceea ce înseamnă parcurs european, într-o perioadă dificilă politic, global, regional, dar și pe interiorul țării. La fel acum e și o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Vom ajuta acești oameni și vom interveni cu ajutor rapid. Vom avea și astăzi o discuție cu conducerea OSCE pentru a identifica canalele prin care putem să oferim ajutor. Nu vom lăsa acești oameni de izbeliște."

Oamenii din localitățile afectate de criză își pun speranțe în implicarea urgentă a autorităților de la Chișinău.

În raionul Anenii Noi, criza a afectat doar localitatea Varnița, ne-a declarat președintele raionului, Alexandru Moisei.

ALEXANDRU MOISEI, președintele raionului Anenii Noi: "Varnița a beneficiat de patru generatoare performante. Consiliul raional a mai alocat surse financiare pentru procurarea a câte un generator pentru instituțiile de învățământ din Varnița și Hârbovăț și zece tone de peleți pentru instituțiile de învățământ."

Pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică Premier Energy să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul Moldovagaz. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică. Amintim că Maia Sandu a purtat miercuri discuții și Volodimir Zelenski privind criza din regiunea transnistreană. Aceștia au convenit asupra unor soluții pentru a preveni agravarea situației.

Opinia ta contează. Comentează!