Ucraina a fost atacată, pentru prima oară de la începutul războiului, de o rachetă balistică intercontinentală „Rubej”
Externe 21 noiembrie 2024, 19:57 | 115

Ucraina a fost atacată, pentru prima oară de la începutul războiului, cu o rachetă balistică intercontinentală „Rubej”, lansată din regiunea sudică a Rusiei, Astrahan, anunţă forţele aeriene ale Kievului. Atacul vine după ce Ucraina a folosit în această săptămână rachete americane şi britanice pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei. Moscova a declarat anterior că acest lucru va însemna „o escaladare majoră”, scrie Reuters.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Astăzi a fost o nouă rachetă rusească. Toate caracteristicile - viteza, altitudinea - e balistică intercontinentală. Examinările sunt în curs. Este evident că Putin folosește Ucraina ca poligon. Este evident că lui Putin îi este frică atunci, când în jurul lui există pur și simplu o viață normală, când oamenii au demnitate, când Ucraina pur și simplu vrea să fie și are dreptul să fie independentă."

Atacul a vizat orașul Dnipro. A fost avariată o întreprindere industrială și un centru de reabilitare, fiind provocate două incendii în oraş, au declarat autorităţile regionale. Potrivit Reuters, care citează forţele aeriene ucrainene, este pentru prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică şi cu rază atât de lungă de acţiune în război. Atacul a fost lansat din regiunea Astrahan, din sudul Rusiei, care se află la peste 700 de kilometri la est de Dnipro.

În mod esențial, rachetele balistice au o rază de acțiune foarte mare - orice de la aproximativ 1.000 de kilometri, până la peste 5.000 de kilometri, în cazul rachetelor balistice intercontinentale.

Până acum, Rusia a folosit mai multe modele de rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune, inclusiv Iskander și Kinjal. Datorită vitezei lor mari, doar anumite sisteme de apărare aeriană sunt capabile să-i doboare, sistemul „Patriot”, fabricat în Statele Unite, fiind unul dintre ele, scrie Kiev Independent.

După ce a permis Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune, administrația Biden a anunțat miercuri că va acorda Ucrainei mine antipersonal pentru a o ajuta să încetinească progresele Rusiei pe câmpul de luptă. „Ne adaptăm și ne ajustăm întotdeauna politicile pe baza evenimentelor din lumea reală. Și evenimentele din lumea reală, pe care le-am văzut, sunt avansurile rușilor în estul Ucrainei”, a argumentat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller.

MATHEW MILLER, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA: "Acestea sunt foarte diferite de minele, pe care rușii le-au desfășurat și pe care ați văzut la alte alte armate, inclusiv propriile noastre armate, desfășurate cu decenii în urmă. Rușii au desfășurat în Ucraina în jur de două milioane de mine terestre. Vor rămâne o amenințare timp de zeci de ani. Ele pot declanșa oricând și pot face rău nu doar soldaților, ci și civililor, și vor rezista mult timp conflictului."

În această săptămână, Kievul a tras pentru prima dată asupra teritoriului Rusiei rachete ATACMS, furnizate de Statele Unite.

Opinia ta contează. Comentează!