Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate pentru a lovi în adâncul Rusiei
Externe 18 noiembrie 2024, 20:26 | 133

Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de Statele Unite pentru a lovi în profunzime teritoriul rus, au declarat pentru Reuters şi AFP surse care cunosc această problemă. Autorizarea a venit ca răspuns la decizia Moscovei de a aduce trupe nord-coreene în luptă, au mai declarat oficialii. „Decizia de a lansa lovituri în adâncul Rusiei înseamnă o nouă rundă de tensiune”, a reacționat luni Kremlinul.

Potrivit unor oficiali americani, citați de The New York Times, armele vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene din regiunea Kursk din vestul Rusiei. După relatarea din New York Times, mass-media franceze şi britanice au citat surse din guvernele lor care anunţă că Londra şi Paris vor permite, de asemenea, Ucrainei să lovească ţinte militare în interiorul Rusiei cu rachetele Storm Shadow şi SCALP, pe care ambele ţări le-au transferat la Kiev, potrivit EFE.

Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele citate de Reuters, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell şi-a exprimat luni speranţa că statele membre ale Uniunii Europene vor putea cădea de acord să-i permită Ucrainei să folosească armele de la ele pentru a lovi în interiorul Rusiei.

JOSEP BORRELL: "Spun încă o dată că Ucraina ar trebui să fie capabilă să folosească armele pe care i le-am furnizat, nu doar „pentru a opri săgeţile, dar şi pentru a putea lovi arcaşul”. Continui să cred că asta este ceea ce trebuie să fie făcut. Sunt sigur că vom discuta încă o dată. Sper că statele membre vor fi de acord pe acest subiect."

Informaţiile apărute în presă au fost comentate duminică seara de președintele Volodimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Planul de întărire a Ucrainei este „Planul pentru victorie”, pe care l-am prezentat partenerilor noştri. Unul dintre punctele cheie este despre capacităţile de lungă distanţă ale armatei noastre. Astăzi s-a vorbit mult în mass-media că am fi primit permisiunea pentru aceste acţiuni. Dar atacurile nu se fac cu cuvinte. Aceste lucruri nu se anunţă. Rachetele vorbesc de la sine şi nu există nicio îndoială că vor face acest lucru."

Mișcarea Statelor Unite de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în adâncul Rusiei a stârnit reacții în occident. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis s-a declarat bucuros că decizia a fost luată „în sfârșit”, dar el a adăugat că este „nefericit” că atât de multe argumente au fost folosite în trecut „pentru a impune restricții”.

GABRIELIUS LANDSBERGIS, ministrul de externe al Lituaniei: "În principiu, este o decizie bună. Mă bucur că în sfârșit s-a luat. Este regretabil că s-au folosit atâtea argumente în trecut, de ce nu este posibil ca țintele să fi fost mutate, că nu este necesar și așa mai departe. Acum, deodată, imposibilul devine posibil. Sper că și alte lucruri care nu sunt posibile în prezent, cum ar fi garanțiile de securitate pentru Ucraina, vor deveni posibile mai devreme sau mai târziu."

A salutat decizia Washingtonului și ministrul olandez de externe.

CASPAR VELDKAMP, ministrul de externe al Olandei: "Președintele Putin, în general, ascultă doar faptele de pe teren și, prin urmare, cred că este foarte importantă vestea că Statele Unite nu mai folosesc limitări pentru armele livrate Ucrainei pentru a se apăra, tot pe teritoriul Rusiei, pe teritoriul agresorului."

Ministrul francez de externe a declarat că președintele Emmanuel Macron și-a arătat sprijinul pentru o astfel de mișcare în ultimele șase luni.

JEAN-NOEL BARROT, ministrul de externe al Franței: "L-ați auzit pe președintele Macron, pe 25 mai, la Mezburg la începutul acestui an. Am spus deschis că aceasta este o opțiune, pe care am lua-o în considerare dacă s-ar permite să lovim ținte de unde rușii agresează în prezent teritoriul ucrainean."

Decizia de a lansa lovituri adânc în Federația Rusă înseamnă o nouă rundă de tensiune, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

DMITRI PESKOV, purtător de cuvânt al Kremlinului: "Deocamdată, sunt anunțuri în presa occidentală, dar evident provenite din administrația de la Washington. Este evident că administrația de la Casa Albă intenționează să facă acești pași, despre asta s-a vorbit. Continuă să alimenteze focul și să provoace tensiuni în jurul acestui conflict."

Anterior, Vladimir Putin a declarat că „dacă se ia decizia cu privire la loviturile cu arme cu rază lungă, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a NATO, a Statelor Unite, a țărilor europene în războiul din Ucraina”. „Și asta, desigur, schimbă semnificativ însăși esența, însăși natura conflictului”, a spus Putin pe 12 septembrie. Potrivit acestuia, Rusia va lua decizii adecvate în funcție de amenințările care îi vor fi create.

Opinia ta contează. Comentează!