„Biblioteca europeană” la Chișinău
Cultură 6 septembrie 2024, 20:10 | 242

„Biblioteca Europeană” a ajuns la Chișinău în cadrul proiect inedit menit să promoveze lectura și generozitatea în comunitate. La evenimentul, organizat în preajma clădirii Guvernului, au participat zeci de elevi care au discutat cu scriitori renumiți despre rolul literaturii în dezvoltarea personală. Iubitorii de lectură sunt îndemnați să facă schimb de cărți cu alți cititori, prin plasarea acestora într-o boxă specială.

Reprezentanți ai mai multor misiuni diplomatice și oficiali de la Chișinău s-au alăturat inițiativei și au adus în preajma clădirii Guvernului volume ale autorilor europeni, pentru a consolida legăturile culturale cu statele membre ale blocului comunitar.

CORINA GÂRLĂ, directoare centrul „Goethe”, Chișinău: "Puteți găsi cărți, manuale în special lectură pentru copii, dar și pentru adulți. Ideea în sine este de a împrumuta sau de a citi aici într-un spațiu amenajat."

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim ministru pentru integrare europeană: "Dorim să creăm un spațiu, pentru cetățeni, pentru tineri, unde pot să vină să se relaxeze cu o carte pe gazon și să primească plăcere de la lectură."

NARCIS AFRĂSINEI, președintele „EUNIC” în Republica Moldova: "Noi am adus din partea Institutului Cultural Român zece cărți. pentru a completa și a oferi posibilitatea... de la copiii până la adulți să vină și să citească o carte."

Să completeze biblioteca în aer liber au venit și scriitori renumiți.

CLAUDIA PARTOLE, scriitoare: "Biblioteca aceasta va provoca copiii și trecătorii la lectură."

ADELINA LABIC scriitoare: "Poți să împrumuți o carte... să o răsfoiești poți și să o împrumuți ar putea fi replicată în întreaga țară."

IULIAN CIOCAN, scriitor: "Sper tinerii și orice om să vină să-și aleagă cartea care îi place să o citească ... și să o pună la loc să o mai citească și altcineva."

OLEG SEREBRIAN, scriitor, diplomat: "Am văzut astfel de proiecte în alte capitale și mă bucură foarte mult că și în Republica Moldova se va implementa un astfel de proiect."

Cele șase căsuțe de lemn, amplasate pe iarbă verde, lângă clădirea Guvernului, oferă pasionaților de literatură posibilitatea de a face schimb de cărți, pentru a crea un ciclu de generozitate culturală.

Opinia ta contează. Comentează!