Campania de promovare politică a candidatului Călin Georgescu pe rețelele de socializare a fost finanțată cu peste un milion de euro
Externe 5 decembrie 2024, 16:22 | 644

Campania de promovare politică a candidatului Călin Georgescu la prezidențialele din România a fost finanțată pe rețelele de socializare cu peste un milion de euro. Cei mai implicați în susținerea lui Georgescu au fost exponenți ai cultelor religioase care promovează și narațiuni rusești, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei. Informațiile apar în raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, desecretizat parțial la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.

Promovarea masivă pe TikTok a candidatului Călin Georgescu ar fi fost susținută de peste 25 de mii de conturi. Potrivit raportului Serviciului Român de Informații, prezentat în cadrul ședinței CSAT, un cetățean român din Brașov le-ar fi plătit „influencerilor” de pe această platformă în jur de un milion de euro pentru a-i face publicitate lui Călin Georgescu. Din această sumă, 381 de mii de dolari ar fi fost plătiți direct către TikTok, fapt recunoscut de compania chineză. Transferurile au fost efectuate prin firma „FA Agency” din Africa de Sud.

INFORMAȚII DIN RAPORTUL DESECRETIZAT AL SRI: "România ar fi fost vizată de 85 de mii de atacuri cibernetice în ziua alegerilor, care au avut modul de operare al unui actor statal. Pentru aceasta, ar fi fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de țări."

În documentul desecretizat al Ministerului de Interne de la București se arată că această creștere a conturilor de pe TikTok, care l-au promovat pe Călin Georgescu, nu a fost una firească, iar „activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal”.

INFORMAȚII DIN RAPORTUL DESECRETIZAT AL MAI: "A fost identificat un tipar care a acționat similar și în raport cu Ucraina, activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. Mai exact, este vorba despre campania informațională „Echilibru și verticalitate”. Aceasta este identică cu o altă campanie „Frate lângă Frate”, derulată de Federația Rusă în Ucraina."

Statele Unite urmăresc alegerile din România și s-au arătat îngrijorate de informațiile privind implicarea Rusiei în activități cibernetice. „Progresele câștigate cu greu de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de factori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale”, a transmis Departamentul de Stat de la Washington. De partea cealaltă, candidatul Călin Georgescu a spus, după desecretizarea documentelor, că este vorba despre „o disperare masivă a sistemului”.

CĂLIN GEORGESCU, candidat la președinția României: "Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă acțiunea statului împotriva unui candidat prin orice mijloace ca sa fie oprit. Desecretizarea ar fi trebuit să fie la câți bani s-au cheltuit pe deplasările domnului Iohannis. Este o disperare masivă a sistemului care mă face să spun că dreptatea lui Dumnezeu nu coincide cu dreptatea oamenilor, iar ei asta nu înțeleg."

Miercuri, liderii PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale din România au semnat o rezoluție în care își asumă formarea unei coaliții pro-europene, pentru stabilitate și modernizare. Liderii politici fac apel la alegători să meargă la vot, să aleagă România pro-europeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul și extremismul.

ILIE BOLOJAN, președintele interimar al PNL: "Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a menține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării."

Turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al României va avea loc duminică, 8 decembrie. Românii vor alege între Călin Georgescu și candidatul USR, Elena Lasconi.

Opinia ta contează. Comentează!