Au cerut recuzarea judecătorului
Procurorii Anticorupție au cerut astăzi recuzarea judecătorului Gheorghe Balan în procedura căruia se află cauza penală de învinuire a fostului deputat PD Vladimir Andronachi și omului său de încredere, Anatolie Blonschi. Acuzatorii refuză deocamdată să dezvăluie motivele acestui demers, dar anterior membrul CSM Ion Guzun a sesizat Inspecția judiciară după apariția în presă a unui material, în care Balan spunea că este intimidat de actuala putere în examinarea cazului Andronachi. Guzun spunea atunci că magistratul încearcă să atribuie dosarului un caracter politic. Gheorghe Balan a refuzat să comenteze situația.
În cadrul ședinței de judecată în care Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi sunt învinuiți de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în locul procurorului de caz, Gheorghe Iapără, s-a prezentat un alt acuzator, Cristina Gladcov. Aceasta a declarat că a cerut recuzarea judecătorului Gheorghe Balan de la examinarea dosarului, însă a ezitat să ofere detalii.
CRISTINA GLADCOV, procuror: "- A fost transmisă spre examinare recuzarea înaintată judecătorului. - Din ce motiv? - Nu pot să vă spun acum. Noi am transmis spre examinare recuzarea și asta este tot ce a fost astăzi."
Anterior, membrul CSM Ion Guzun a sesizat Inspecția judiciară după apariția în presă a unui material, în care judecătorul Gheorghe Balan spune că este intimidat de actuala putere în examinarea cazului Andronachi și Blonschi. Magistratul a emis și o încheiere judecătorească, pe 31 ianuarie curent, în care îi informează pe inculpații Andronachi și Blonschi că nu poate fi obiectiv în examinarea dosarului, deoarece ar fi devenit ținta unor acțiuni de intimidare și filaj, dar și a unei campanii mediatice declanșată de guvernare. Potrivit lui Guzun, Balan încearcă prin aceste acțiuni să-i imprime dosarului un caracter politic. Întrebat ce crede despre situație, judecătorul a spus că se abține de la declarații.
În dosarul cu pricina, procurorii îl acuză pe fostul deputat PD Vladimir Andronachi de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit anchetei, Andronachi și complicele său Anatolie Blonschi au prejudiciat statul cu peste 26 de milioane de lei. Banii sustrași, în sumă de peste un milion de dolari şi aproximativ 800 de mii de euro, au fost spălați în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și în contul companiilor din cadrul grupului criminal organizat, condus de Vladimir Andronachi
Atât Vladimir Andonachi, cât și Anatolie Blonschi, pledează nevinovat. Pentru faptele incriminate, cei doi riscă până la 15 și, respectiv, zece ani de închisoare.