O nouă rundă de promisiuni
Politic 7 octombrie 2024, 21:02 | 359

Investigarea cazurilor de corupție, condiții de trai mai bun, sate dezvoltate sau rezolvarea problemei transnistrene. Sunt noile promisiuni ale aspiranților la fotoliul de președinte al Republicii Moldova. Zilele trecute, candidații au mers prin sate unde s-au întâlnit cu alegătorii și au răspuns la întrebările lor.

Irina Vlah a spus că, din funcția de președinte, va cere să fie investigate toate cazurile de corupție din ultimii ani.

IRINA VLAH, candidat independent: "Voi cere o anchetă asupra tuturor concursurilor dubioase, în urma cărora persoane incompetente au ajuns în funcții de conducere, în instituții guvernamentale. Voi pleda pentru pedepse penale dure în cazurile de corupție, în special împotriva funcționarilor de rang înalt."

Vasile Tarlev a mers la Festivalul Național al Mărului de la Soroca. Acolo, candidatul a spus că una dintre prioritățile programului său electoral este sprijinirea producătorilor locali.

VASILE TARLEV, candidat independent: "Noi vom aduce bunăstarea în țară, iar la astfel de evenimente oamenii vor veni cu plăcere, cu bani în buzunar, iar producătorii vor pleca acasă cu produsele vândute și apreciate. În programul nostru, un obiectiv prioritar este să sprijinim producătorii de mere și toți producătorii autohtoni în general."

Și Maia Sandu a fost în mai multe localități, unde s-a întâlnit cu alegătorii. Actuala șefă a statului le-a spus cetățenilor că vor fi făcute și mai multe investiții în satele Republicii Moldova.

MAIA SANDU, candidat înaintat de PAS: "Ne dorim să continuăm. Am investit aproape trei miliarde de lei în programe de dezvoltare a localităților în ultimii ani. Mă angajez să contribui la mobilizarea resurselor ca să putem să investim cel puțin opt miliarde în următoarea perioadă."

Iar candidatul Natalia Morari s-a întâlnit cu angajații unei fabrici din raionul Dondușeni. Morari a promis că va asigura sprijin pentru întreprinderile locale, dacă va ajunge în fotoliul de președinte.

NATALIA MORARI, candidat independent: "În primul rând, mă voi implica în deschiderea de noi piețe de export și promovarea produselor agricole moldovenești în străinătate. La fel, voi determina implicarea largă a reprezentanților fermierilor în elaborarea bugetelor de susținere și subvenționare a agriculturilor."

Renato Usatîi s-a întâlnit cu alegătorii la Călărași. El a vorbit despre implementarea unui „fond prezidențial de urgență” care ar urma să ofere ajutor imediat cetățenilor.

RENATO USATÎI, candidat desemnat de „Partidul Nostru”: "Fondul prezidențial de urgență - dacă în ogradă la dumneavoastră ceva se strică, dumneavoastră nu chemați ONG-urile pentru consultare. Pe urmă se face proiectul, dumneavoastră imediat soluționați problema. Iată, ce însemnă republică prezidențială."

Un alt aspirant la fotoliul de președinte, Tudor Ulianovschi, a fost la Râșcani. Ulianovschi le-a promis cetățenilor un trai decent într-o „țară normală”.

TUDOR ULIANOVSCHI, candidat independent: "Voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca oamenii să aibă un trai decent, să primească salarii și pensii mai mari, ca să nu mai aibă grija zilei de mâine. Și persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de o atenție mai mare din partea statului. Totodată, cetățenii noștri nu vor ca ai lor copii și nepoți să fie datori, vânduți."

Iar candidatul Alexandr Stoianoglo a propus un plan bazat pe trei principii fundamentale care, potrivit lui, vor soluționa problema transnistreană.

ALEXANDR STOIANOGLO, candidat desemnat de PSRM: "Primul principiu este dialogul. Toate deciziile privind regiunea transnistreană și locuitorii regiunii, trebuie să fie luate exclusiv prin dialog, renunțarea la limbajul discriminatoriu, dar și alte forme de discriminare în raport cu cetățenii Moldovei din regiunea transnistreană."

Victoria Furtună și-a prezentat programul electoral în cadrul unei conferințe de presă. Furtună promite că, din fotoliul de președinte, va face astfel ca politicienii să fie obligați să se odihnească și să se trateze doar în Republica Moldova.

VICTORIA FURTUNĂ, candidat independent: "Deci, să facem tot posibilul ca politicianul, în următorii cinci ani, să se trateze doar în Republica Moldova și să vedeți că va fi implementată acea reformă în sistemul medical, prin care toți vom beneficia de servicii medicale calitative. Și de ce nu, copiii politicienilor să-și fac studii aici în Republica Moldova."

La alegerile prezidențiale din 20 octombrie vor participa 11 candidați înregistrați de CEC.

Opinia ta contează. Comentează!