Tiraspolul îi folosește pe oamenii din stânga Nistrului drept „scut uman” în atingerea unor obiective geopolitice
Regimul separatist de la Tiraspol, care servește interese străine, îi folosește pe oamenii din stânga Nistrului drept „scut uman în atingerea unor obiective geopolitice”, a declarat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, într-o conferință de presă. Acesta a calificat drept regretabil refuzul categoric al lui Vitalii Ignatiev, reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, de a participa astăzi la o întrevedere în formatul 1+1.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare: "Din păcate, din cauza refuzului categoric al domnului Ignatiev de a da curs propunerii noastre a anulat această posibilitate. O constatăm cu regret și cu nedumerire. Regret că sute de mii de cetățeni care așteptau această întâlnire, oameni care se află în dificultate din stânga Nistrului rămân în continuare fără sprijin, folosiți ca scut uman pentru regimul separatist."
Serebrian a reiterat că autoritățile de la Chișinău insistă să ofere sprijin cetățenilor din stânga Nistrului.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare: "Am spus de atâtea ori public, că suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavii în instituțiile noastre medicale, să intervenim cu ambulanțele noastre în stânga Nistrului. Nu este oare o atitudine genocidară a Tiraspolului ceea ce fac acum cu acești oameni? Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm."
Oficialul de la Chișinău i-a îndemnat pe exponenții regimului de la Tiraspol să accepte oferta Kievului privind livrarea de cărbune.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare: "Primiți ajutorul oferit atât de generos de poporul ucrainean în aceste momente."
Guvernul a lansat, începând cu luna decembrie, un șir de demersuri către Tiraspol pentru a evita o criză umanitară - să accepte oferta Ucrainei privind livrarea de cărbune, accesul ambulanțelor în perimetrul controlat de Tiraspol, să prezinte lista instituțiilor care au nevoie de generatoare și combustibil. La aceste solicitări, însă, potrivit lui Serebrian, Tiraspolul nu a dat niciun răspuns.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare: "În loc ca Tiraspolul să se folosească de aceste oferte ale Chișinăului, auzim narațiunea isterică a Tiraspolului care spune convulsiv: „Chișinăul nu ne propune ajutor, nimeni nu ne ajută”. Tiraspolul, în condițiile dramatice, a cerut ajutorul Chișinăului? Nu am văzut absolut nimic, doar invective."
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat joi la un post TV că s-a întâlnit cu liderul separatist Vadim Krasnoselski după revenirea acestuia de la Moscova. Recean a spus că a vrut să tempereze spiritele. În cadrul conferinței de presă, Oleg Serebrian a evitat să spună dacă a știut despre întrevederea Recean-Krasnoselski. El a declarat doar că premierul este superiorul său și că nu îi raportează despre acțiunile pe care le întreprinde.
De pe 1 ianuarie 2025, stânga Nistrului a rămas fără gazul rusesc și, drept urmare, fără energie termică. Populația nu are lumină 8 ore pe zi. Tiraspolul și Moscova acuză la unison Chișinăul de provocarea crizei, pe când administrația constituțională susține că Gazpromul are posibilitate să furnizeze combustibil prin conducta Turkstream, după ce contractul de tranzit prin Ucraina nu a fost prelungit, dar refuză să o facă.