Alexandr Stoianoglo spune că împreună cu echipa sa a elaborat un program pentru relansarea agriculturii
Alexandr Stoianoglo zice că are un plan pentru depășirea crizei din agricultură, iar Maia Sandu se gândește la investiții în domeniul educației. Promisiuni electorale au lansat astăzi și alți doi candidați - Natalia Morari și Vasile Tarlev.
Alexandr Stoianoglo spune că a creat cu echipa sa un program de relansare a agriculturii. Acesta prevede inclusiv redeschiderea Universității Agrare și restricții la vânzarea terenurilor agricole.
ALEXANDR STOIANOGLO, candidatul PSRM: "Interzicerea prin lege a vânzării terenurilor agricole persoanelor fizice și juridice străine. Pământul este bogăția Republicii Moldova și a cetățenilor ei, și indiferent cine deține puterea, acest subiect trebuie să fie în afara discuțiilor. Sporirea fondului de subvenționare în agricultură la cel puțin 2,5 miliarde de lei."
Planuri ambițioase are și actualul președinte. Într-un mesaj publicat pe facebook, Maia Sandu afirmă că își dorește ca universitățile din Republica Moldova să devină mai competitive.
MAIA SANDU candidat PAS: "Planurile noastre pentru educația universitară sunt ambițioase: la cele 500 de milioane de lei investite deja în universități și colegii, ne propunem să mai investim un miliard de lei în infrastructură și creșterea salariilor. Vrem ca universitățile noastre să devină mai competitive, iar tinerii să aleagă să rămână acasă."
Iar candidatul Vasile Tarlev promite că va deschide noi bănci comerciale. „Toți sunt în pierdere, iar băncile străine au supraprofit”, a reacționat Tarlev după o întâlnire cu muncitorii unei companii locale.
VASILE TARLEV, candidat desemnat de PVM: "Trebuie să punem punct acestei nedreptăți și să ne orientăm atenția spre fiecare cetățean. Echipa mea de economiști și experți a estimat deja că pentru a depăși rapid criza, vom deschide cel puțin trei bănci de stat: pentru agricultură, industrie și sfera socială."
Bonuri lunare, de 1500 de lei, le promite pensionarilor Natalia Morari. Candidatul intenționează să abordeze și problema salariilor pentru funcționari.
NATALIA MORARI, candidat independent: "Una dintre primele mele inițiative în calitate de președinte să fie propunerea unei legi prin care reprezentanții autorităților Republicii Moldova să nu își mai poată crește salariile înainte de a mări pensiile vârstnicilor în proporție de cel puțin 1:2. De exemplu, dacă deputații sau miniștrii doresc să-și crească salariile cu 10%, trebuie mai întâi să mărească pensiile cu 20%."
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie. Pentru funcția de președinte al Republicii Moldova luptă 11 candidați.