Omorul Anei-Maria, o tragedie națională
Violența nu e dragoste 8 septembrie 2024, 21:33 | 3441

Cea mai răsunătoare crimă de la începutul acestui an, care a șocat societatea, a fost omorul Anei-Maria Guja, o tânără însărcinată în șase luni. Pe banca acuzaților a ajuns Gheorghe Cotorobai, care, potrivit anchetei, a răpit-o, a abuzat-o sexual și a ucis-o pe Ana-Maria. După opt zile de căutări, corpul neînsuflețit al acesteia, cu semne de moarte violentă, a fost găsit într-o fâșie forestieră de lângă satul unde locuiește Cotorobai. După acest caz, noțiunea de „femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și fetelor, care se soldează cu deces, a fost introdusă luna trecută în legislația Republicii Moldova.

Tragedia s-a produs la începutul lunii aprilie. Ana-Maria Guja, care era însărcinată în șase luni, a urcat într-o mașină de ocazie la Orhei și a dispărut fără urmă. Potrivit oamenilor legii, la volan se afla Gheorghe Cotorobai.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: "Am avut acces la foarte puține sisteme, înregistrări deoarece am fost limitați în raionul Orhei. Pârghiile și competențele care le-am avut sunt foarte limitate. Noi am obținut de pe anumite camere de supraveghere din Orhei în regim de telecomunicare. Nici nu știu cât este de corect cu reprezentantul care gestionează camerele din Orhei, doar la telefon am obținut anumite secvențe video. Dar să vedeți calitatea acelor imagini fotografiate cu telefonul care ulterior au fost transmise polițiștilor care urmau să identifice mijlocul de transport, persoana și așa mai departe."

După opt zile de căutări, corpul neînsuflețit, cu semne de moarte violentă, a fost găsit într-o fâșie forestieră în apropierea satului unde locuiește inculpatul.

ELENA COJOCARU, avocat: "La materialele cauzei consider că există suficiente probe. Asupra vinovăției se va expune instanța de judecată. La moment alte declarații nu sunt oportune."

Dosarul se află la etapa audierii martorilor. A fost audiat iubitul victimei și alte persoane, care o cunoșteau. Este vorba despre reprezentantul instituției, unde învăța tânăra, mama băiatului, la care fata ținea meditații, dar și o asistentă de la spitalul din Orhei, unde Ana-Maria era la evidență cu sarcina.

ALEXEI EȘANU, procuror: "Martorii acuzării au fost audiați, alte detalii nu vă pot da din motiv că este ședința închisă."

La cererea procurorilor, instanța a decis ca ședințele de judecată în acest dosar să se desfășare cu ușile închise.

ALEXEI EȘANU, procuror: "Ședința a fost închisă din motiv că este infracțiunea de viol și pentru a nu prejudicia drepturile succesorului părții vătămate s-a dispus să fie închisă."

Dacă va fi găsit vinovat, Gheorghe Cotorobai riscă detenție pe viață, fiind cercetat penal și pentru viol.

VLADISLAV BOȘCANEAN, procuror: "La ziua de azi acesta a fost pus sub învinuire și pentru comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 71 din Codul Penal. - Despre ce este vorba? - Violul unei persoane. Deci, el este acuzat de răpirea unei persoane, omorul și violul unei persoane. - Să ne spuneți care este rezultatul expertizei psihiatrice a învinuitului."

VLADISLAV TELEBA, avocat: "- Inculpatul spune că unele probe ar fi fabricate. - O parte dintre ele, da! Asta încercăm să demonstrăm în cadrul ședințelor de judecată, dar la moment nu vă putem spune care. - Ana-Maria a fost totuși la domiciliul lui Cotorobai? - Nu, în niciun caz! Hainele Anei-Maria nu au fost depistate acasă la Cotorobai."

După omorul Anei-Maria Guja, noțiunea de „femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și fetelor, care se soldează cu deces, a fost introdusă luna trecută în legislația Republicii Moldova.

DOINA GHERMAN, vicepreședintele Parlamentului: "Acest proiect de lege a prins contur în urma audierilor publice în urma cazului tragic soldat cu omorul unei femei victime. O femeie însărcinată în luna a șasea."

Proiectul de modificare a legii prevede prevenirea și combaterea violenței în familie.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÂRGARI, directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor: "Noțiunea de „femicid” trebuie reflectată mai clar și nu, noi nu vrem definiții simple puse în lege. Noi vrem ca agravantele în Codul penal să exprime clar pe motive de prejudecată în bază de gen. Abia atunci, din punctul nostru de vedere, va fi clar și pentru ofițerul de poliție și pentru procuror, dar și pentru judecător ce se are în vedere."

Autoritățile vor elabora și un sistem de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. De acest lucru va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței. Datele colectate vor conține informații despre tipul de violență, sex, vârstă, dizabilitate, etnie, relația dintre victimă și agresor, statutul victimei de persoană solicitantă a unei forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, localizarea geografică și țara de origine a acesteia.

În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața în urma actelor de agresiune sau viol, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest fel. Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 de mii de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48 de mii au fost victime ale soților sau partenerilor.

Opinia ta contează. Comentează!