Produce ceaiuri medicinale eficient
Social 8 octombrie 2024, 20:23 | 108

Panourile solare au salvat afacerea unei producătoare de ceaiuri, condimente și ierburi aromatice din raionul Sângerei. Vorbim despre învățătoarea Liliana Gheorghiță care în urmă cu doi ani a sădit plante medicinale pe un teren de jumătate de hectar din orașul Biruința. Datorită unui proiect al Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, antreprenoarea a implementat soluții inovatoare care îi permit să minimizeze costurile de producție.

LILIANA GHEORGHIȚĂ, producătoare de ceaiuri: "Este o afacere fondată de cinci femei producătoare care au decis pe terenurile lor de subzistenţă să cultive plante medicinale. Am inițiat această afacere prin procurarea unor uscătoare pentru a avea posibilitatea să procesăm plantele medicinale. Avem două doamne angajate, mai avem pe cineva care ne ajută să procurăm produsele de pe piață."

Liliana Gheorghiță spune că fiecare etapă a procesului de producție este supravegheată atent. Din plantele cultivate sunt folosite doar frunzele întregi și florile, iar la uscare nu se adaugă arome sau conservanți.

LILIANA GHEORGHIȚĂ, producătoare de ceaiuri: "Avem mare noroc că avem în vecinătatea noastră un producător de legume și fructe. Am încheiat un contract cu el ca să ne livreze în fiecare dimineață produsele de care avem nevoie: roșii, vinete, ardei, gogoșari, mere și altele. Aici le spălăm, le feliem, le punem la uscat, după care evident că procesul de uscare trebuie să fie monitorizat, ceea ce fac eu sau angajatele companiei noastre."

La un an de la lansarea afacerii, criza energetică i-a afectat grav afacerea, așa că Liliana Gheorghiță era gata să-și încheie activitatea. Salvarea a venit de la un proiect dedicat sprijinului producătorilor agricoli. Noile utilaje oferite și panourile solare contribuie la reducerea considerabilă a costurilor de producție și de comercializare.

LILIANA GHEORGHIȚĂ, producătoare de ceaiuri: "Pentru a usca într-un singur uscător costurile erau de trei euro și ca plantă uscată aveam doar un kilogram de producție finală. Un kilogram de plantă uscată care să coste 60 de lei, credeți-mă nu este un preț bun pentru a ieși pe piață. Acum nu plătim absolut nimic pentru uscarea plantelor, pentru uscarea materiei prime, pentru că beneficiem de energia solară."

Datorită sprijinului Agenției Austriece pentru Dezvoltare, prin proiectul PNUD, antreprenoarea a achiziționat panouri solare de 8 kilowați, două pompe de căldură și un feliator de legume. Liliana Gheorghiță planifică să dezvolte o linie de producție pentru pistiluri din legume. Utilajele vor optimiza păstrarea legumelor semi-uscate, extinzând termenul de valabilitate la 2-3 ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie