Agricultorii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă vor fi scutiți de plățile față de creditori timp de șase luni
Social 11 septembrie 2024, 20:06 | 313

Agricultorii ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta din acest an vor fi scutiți de plățile față de creditori pentru un termen de șase luni. De asemenea, va fi restructurată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Despre aceste măsuri de sprijin a anunțat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, într-o conferință de presă.

VLADIMIR VOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Prezenta lege se aplică debitorului care a obținut credite, împrumuturi în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza unor contracte încheiate cu data de 1 septembrie 2023 și până la data de 1 septembrie 2024. Ale căror culturi au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de secetă iar suprafața prelucrată constituie nu mai puțin de 50%."

Proiectul urmărește să ofere sprijin imediat fermierilor afectați. Totodată, vor fi prelungite garanțiile financiare emise anterior de instituțiile de garantare a creditelor, susține Vladimir Bolea.

VLADIMIR VOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Se suspendă pe un termen de șase luni, de la intrarea în vigoare a prezentei legi, obligația de plată, a datoriilor restante, acumulate, precum și a ratelor scadente, aferende împrumuturilor și creditelor datorate de debitori în anul 2024 către creditori până la data intrării în vigoare a acestei legi."

Proiectul urmează să primească și aprobarea Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!