Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 7 la sută, în decembrie trecut, fiind în creștere cu 1,5% față de luna precedentă
Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 7 la sută, în decembrie trecut, fiind în creștere cu 1,5% față de luna precedentă. În context, Banca Națională a Moldovei a majorat ieri pentru a doua oară în acest an rata de bază, care a ajuns la 6,5%. Aceasta este acum de aproape două ori mai mare decât la începutul anului trecut. Prin această decizie de politică monetară, BNM urmărește temperarea inflației care a accelerat în ultimele luni.
Potrivit Băncii Naționale, inflația a continuat traiectoria ascendentă începută în a doua jumătate a anului trecut. Astfel, în decembrie 2024, rata anuală a inflației a constituit 6,97 la sută. Astfel a trecut peste limita superioară a coridorului de variație de la ținta stabilită de BNM. Potrivit instituției, creșterea inflației în trimestrul IV a fost determinată de dinamica prețurilor reglementate și condițiile secetoase din vara anului precedent. Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că decizia BNM de majorare a ratei de bază urmărește temperarea inflației, care a accelerat și se îndreaptă spre 10 la sută.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Scopul Băncii Naționale este ca să diminueze inflația care s-a accelerat în ultima perioadă și ne face lucrul acesta majorând rata de bază, se scumpește dobânda la credite, noi suntem descurajați de a consuma și din contra începem să economisim și în felul acesta rata inflației se duce mai jos."
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, prin creșterea dobânzilor la credite, BNM încearcă să descurajeze consumul excesiv și, implicit, să reducă inflația. Pe de altă parte, efectele acestei măsuri sunt mai complexe și afectează diferit diverse categorii de împrumuturi, notează expertul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Atunci când rata de bază crește primul imediat cel mai puternic este afectat Guvernul, din simplu motiv că la ei dobânda la împrumuturile care le au de valoare, cresc imediat și cresc cu cel mai mare procent, la zece puncte procentuale de majorarea ratei de bază, împrumuturile care le ia Guvernul cresc cu 8,9 puncte procentuale. Vedeți? E aproape 1/, crește rata de bază cu un procent și împrumuturile care le ia Guvernul crește tot aproape cu 1%, nu cu unu, dar cu 0,8. Dacă observați este o influență destul de puternică."
Pentru calibrarea ulterioară a măsurilor de politică monetară, optime pentru revenirea inflației în intervalul de variație, Banca Națională va elabora prognoza inflației pe termen mediu, luând în considerare detaliile pachetului de sprijin acordat de Uniunea Europeană. Raportul asupra inflației pentru februarie 2025 va fi publicat pe 25 februarie, se arată în comunicatul BNM.