Șor este oficial cetățean al Rusiei
Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Acest lucru l-a confirmat pentru Jurnal TV șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a precizat că Șor deține cetățenia rusă încă de la începutul anului curent. Președinția nu a reacționat, deocamdată, dar a promis ca va emite pe parcursul zile un comunicat.
Într-un interviu oferit unui blogger pro-Kremlin, fugarul Ilan Șor a spus că a primit cetățenia și pașaportul Federației Ruse, după ce mai mulți politicieni afiliați grupului Șor au creat la Moscova blocul „Victorie/Pobeda”.
Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat faptul că Șor are acum trei cetățenii - a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse. Pe aceasta din urmă a primit-o la începutul anului 2024.
VIOREL ȚENTIU, șeful Interpol Moldova: "Confirm și cunoaștem din surse operative, dar au fost completate și bazele de date ale Interpolului că din luna ianuarie, Șor deține cetățenia Federației Ruse, vorbim și de documentul pe care îl are. Ce înseamnă acest lucru? Este cetățean al trei state."
Deținerea cetățeniei Federației Ruse complică extrădarea lui Șor în Republica Moldova, pentru a-și ispăși pedeapsa, admite Viorel Țentiu.
VIOREL ȚENTIU, șeful Interpol Moldova: "Mai este și un element de recunoaștere a pedepsei pe teritoriul altui stat, vă zic din legislație. - Dumneavoastră nu ați mai primit vreun mesaj de la Interpol Rusia privind extrădarea lui Șor? - Nu, nu, nu ne-a fost confirmat. Un lucru este cert - Ministerul Justiției a transmis prin canalele diplomatice autorităților din Federație Rusă setul cu privire la extrădarea acestuia în Republica Moldova."
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. A locuit în Israel, al cărui stat este cetățean. De la începutul anului trecut, Șor s-a deplasat în repetate rânduri în Rusia, unde locuiește familia sa. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Moscovei să-l rețină și să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova. Cererea a fost refuzată.
Între timp, Șor s-a implicat în politica de la Chișinău. Inițial, prin intermediul partidului omonim, declarat neconstituțional, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Guvernarea de la Chișinău îl acuză pe Șor că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova în interesul Federației Ruse. Oligarhul respinge acuzațiile.