Termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv pentru companii și organizații va fi prelungit cu un an
Economic 18 decembrie 2024, 20:21 | 497

Termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv pentru companii și organizații va fi prelungit cu un an, până pe 31 decembrie 2025. Anunțul a fost făcut de șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, după ședința Guvernului. Mai mult, și termenul pentru intrarea în vigoare a aplicării amenzilor va fi prelungit până la începutul anului 2026. Parlamentul urmează să modifice legislația în acest sens până la finele acestui an.

MIRCEA EȘANU, șeful Agenției Servicii Publice: "Noi urmează în primăvară să lansăm o nouă platformă automatizată ca să permitem un proces foarte ușor de depunere inclusiv a acestor declarații. Tot în primăvară se va interveni și pe partea de tarife, pentru ca să nu fie percepută o taxă exagerată pentru declararea beneficiarului efectiv. Colegii de la Serviciul Fiscal de Stat și de la Serviciul Combaterii Spălării Banilor vor comunica mai activ cu unitățile de drept despre ce înseamnă beneficiar efectiv, cine sunt ei și necesitatea aplicării acestei măsuri."

Potrivit lui Mircea Eșanu, ASP s-a confruntat zilele trecute cu un număr mare de solicitări ale antreprenorilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarul efectiv. În aceste condiții, instituția nu a putut să facă față cererii.

MIRCEA EȘANU, șeful Agenției Servicii Publice: "Noi în această perioadă am recepționat peste 61 de mii de cereri de la agenți economici și organizații neguvernamentale. Potrivit estimărilor noastre, sunt circa 30-33 de mii de unități de drept care nu au reușit să depună declarațiile în termen. Amenda care a fost stabilită de legislator a trezit o ușoară panică în rândul acestor persoane, iar noi în ultimele zile ne-am confruntat cu peste 2.500 de cereri, ceea ce firesc că a depășit capacitățile noastre umane și tehnice."

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau o organizație. Potrivit ASP, declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Astfel, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, ceea ce va permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul blocului comunitar. Tarifele pentru înregistrare a beneficiarului nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzătorii individuali taxa este de 364 de lei, iar pentru SRL-uri este de 1.149 de lei. În Registrul de Stat sunt înregistrate peste 165 de mii de persoane juridice.

Opinia ta contează. Comentează!