Dodon, fără martori în instanță
Doi martori ai acuzării, care urmau să fie audiați astăzi în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului din partea unei organizații criminale, nu s-au prezentat în instanță. Este vorba despre fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, și fostul consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Adrian Radu. În astfel de situație, completul de judecată a trecut la următoarea etapă - cercetarea probelor.
PETRU IARMALIUC, procuror: "Având în vedere că martori au comunicat instanței că unul se află peste hotare și a solicitat audierea prin video conferință, instanța a decis totuși ca aceștia să fie prezenți în instanță. Un alt martor a comunicat că se va prezenta la altă ședință, pentru că astăzi are niște chestiuni personale și de familie și am considerat că este necesar de a examina celelalte probe."
Deși legea permite audierea martorilor și prin teleconferință, Igor Dodon s-a arătat deranjat că acuzatorii nu au putut asigura prezența fizică în instanță a celor doi martori.
IGOR DODON, fost președinte: "- Procurorul din nou nu a putut să asigure prezența martorilor. Deja a doua sau a treia ședință nu se prezintă martorii din partea procuraturii. - De ce pentru partea apărării este importantă prezența fizică în instanță a acestor martori? - Asta este modalitatea prevăzută de legislație pentru că ceea la ce se insistă ca să se facă on-line. Acum tehnologiile permit ca on-line să-l pui pe Plahotniuc sau pe cine dorești să vorbească în fața instanței."
Completul de judecată a purces la cercetarea probelor în dosar. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a dat citire conținutului procesului verbal de cercetare la fața locului a încăperii de la fostul sediu PD, unde ar fi avut loc renumitele discuții dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.
PETRU IARMALIUC, procuror: "Acest proces indică tehnica, care a fost utilizată la efectuarea acelor înregistrări. Această tehnică de înregistrare a fost inclusă în mânerele unor umbrele și video camere fixate în mobilier și acvariu. Atunci s-au fixat acele discuții între Plahotniuc, Igor Dodon și Iaralov."
Acuzatorii au prezentat și câteva înscrisuri, care se referă la declarațiile depuse de Plahotniuc și Iaralov în iunie 2019, înainte de a părăsi Republica Moldova. Potrivit acuzatorilor, Plahotniuc a confirmat că anume el a instalat acea tehnică specială pentru a înregistra discuțiile cu Dodon. Apărătorii acestuia au cerut excluderea respectivei probe din dosar.
PETRU BALAN, avocat: "Astăzi au fost cercetate niște documente prezentate de partea acuzării cu încălcarea codului de procedură penală, din altă cauză penală care lipsesc la dosar în original și noi am solicitat excluderea lor. Noi nu știm unde au fost audiate aceste persoane, noi nu știm dacă ele în genere au fost audiate sau declarațiile lor au fost scrise și semnate mai apoi."
Potrivit anchetei, în dosarul numit generic „Punga neagră”, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de către Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor. Igor Dodon este vizat și în dosarul „Energocom”, în care este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Dosarul este examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.