Premier Energy Distribution anunță extinderea implementării contoarelor inteligente în 2025
„Premier Energy” anunță extinderea implementării contoarelor inteligente în 2025, având în plan instalarea a peste 20 000 de astfel de dispozitive în rețea, pentru a sprijini noul sistem de prețuri diferențiate aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Potrivit unui comunicat emis de întreprinderea „Premier Energy”, în prezent, circa 25 000 de contoare inteligente sunt instalate la consumatorii noncasnici, iar în cadrul unui proiect pilot derulat în colaborare cu PNUD Moldova au fost montate aproximativ 3 000 de contoare, dintre care 2 721 - la consumatori casnici și 256 - la cei noncasnici.
COMUNICATUL „PREMIER ENERGY”: "În anul 2025 se planifică instalarea altor 20 de mii 401 contoare electrice inteligente la consumatori din toate zonele deservite de întreprindere. Precizăm că la selectarea locurilor de consum au stat mai multe criterii - poziţionarea geografică, rural/urban, consum mediu înregistrat, categoriile de vulnerabilitate, raportul dintre locurile de consum casnic sau noncasnic, dar și alţi factori socioeconomici."
Potrivit sursei citate, aplicarea prețurilor diferențiate este opțională. Fiecare consumator poate decide dacă dorește să instaleze un contor care înregistrează energia pe intervale orare și să modifice clauzele contractului pentru a beneficia de aceste prețuri mai avantajoase. Energia consumată între 23:00 și 7:00 va fi facturată la un preț mai mic, iar energia consumată între 7:00 și 23:00 va fi facturată la un preț mai mare decât cel universal reglementat. „Aceste beneficii sunt directe și depind de comportamentul de consum al fiecărui utilizator”, precizează administrația „Premier Energy”.
Pentru a beneficia de acest sistem de tarifare diferențiată, consumatorii trebuie să instaleze contoare inteligente care pot măsura consumul pe ore. Cei care deja dispun de contoare inteligente vor fi parametrizate conform noilor intervale tarifare, în timp ce pentru cei care nu au astfel de contoare, va fi necesar să achiziționeze și să instaleze unul nou, costurile fiind suportate de consumatorii care aleg această opțiune. Parametrizarea contoarelor se va efectua de operatorul de distribuție la locul de consum al utilizatorului.
Parametrizarea contoarelor se efectuează obligatoriu de către operatorul sistemului de distribuție la locul de consum al utilizatorului. După instalarea contorului, consumatorul va trebui să depună o cerere furnizorului de energie electrică pentru a modifica contractul de furnizare.