Coreea de sud, în criză politică
Haos în Coreea de Sud. Opoziţia din parlament a anunţat miercuri că a depus o moţiune de destituire împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol, după tentativa sa eşuată de a impune legea marţială, relatează AFP şi dpa. Este cea mai mare criză politică din ultimele cinci decenii, în cea de-a patra mare economie a Asiei.
Forţe ale poliţiei au intrat marţi seară în sediul parlamentului de la Seul, pe acoperişul căruia au aterizat elicoptere, după ce prşedintele Yoon Suk Yeol a încercat marţi să impună legea marţială. Liderul de la Seul decretase legea marțială pentru a bloca activitatea opoziției, care este apropiată de regimul comunist din Nord și că prin acțiunile sale pune în pericol democrația.
YOON SUK YEOL: "Declar starea de urgenţă şi legea marţială pentru a apăra libertatea Republicii Coreea de ameninţarea forţelor comuniste din Coreea de Nord şi pentru a eradica neruşinarea pro-nord, forţele antistatale care privează poporul nostru de libertate şi fericire. Măsura este necesară pentru a păstra ordinea constituţională şi libertatea."
Principalul partid de opoziţie a cerut „demisia” lui Yoon şi a ameninţat că va iniţia procedurile de demitere împotriva lui dacă nu o depune „imediat”. „A fost un act de trădare”, au acuzat parlamentarii opoziției, care au cerut demisia președintelui.
Decizia de declarare a legii marțiale a fost luată după ce Partidul Democrat din Coreea, aflat în opoziție, a prezentat un proiect de lege cu privire la bugetul redus și a lansat moțiuni de punere sub acuzare împotriva unui auditor de stat și a procurorului șef, potrivit The Korea Times. Preşedintele a justificat starea de urgență, afirmând că vrea „să elimine elementele ostile statului” şi „să protejeze Coreea de Sud liberală de ameninţările reprezentate de forţele comuniste nord-coreene”.
Yoon, ales la limită în 2022 şi care nu a dispus niciodată de majoritate în parlament, a acuzat o „dictatură legislativă”, dar a decis în cele din urmă să anunţe la televizor ridicarea legii marţiale şi retragerea trupelor desfăşurate în capitală.
YOON SUK YEOL: "La cererea Adunării Naţionale, am retras soldaţii care au fost desfăşuraţi pentru operaţiunile legii marţiale."
Impunerea legii marţiale, o premieră în ţară după mai bine de 40 de ani, implica suspendarea vieţii politice, precum şi închiderea parlamentului şi trecerea presei sub control. Acest anunţ a provocat îngrijorare şi dezaprobare în întreaga lume, în special în Statele Unite, principalul aliat al Seulului împotriva Coreei de Nord, şi în China. Casa Albă a afirmat că nu era la curent cu intenţiile lui Yoon.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că aliaţii monitorizează „pas cu pas” situaţia din Coreea de Sud, dar nu a dorit să comenteze.
MARK RUTTE: "Evident că urmărim evenimentele. Coreea de Sud face parte din parteneriatul nostru Indo-Pacific: Coreea de Sud, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă. Şi asta înseamnă că suntem foarte interesaţi de modul în care vor evolua lucrurile."
Naţiunile Unite şi Marea Britanie ş-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, în timp ce China le-a cerut cetăţenilor săi din Coreea de Sud să fie precauţi. Moscova, care şi-a întărit legăturile cu Coreea de Nord în urma războiului său din Ucraina, a considerat situaţia „alarmantă”. Japonia, la rândul ei, a declarat miercuri că supraveghează situaţia cu „o îngrijorare excepţională şi serioasă”.