Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
De mai bine de o săptămână a început contraofensiva ucraineană. Marșul Kievului spre recuperarea teritoriilor ocupate de invadatorii barbari, care ar trebui să se finalizeze cu o pace justă și încetarea celei mai mari atrocități de pe continentul european de la cel De-al Doilea Război Mondial. De la începutul contraofensivei, care în primele sale zile reprezintă mai degrabă niște mișcări tactice prin care este testată rezistența rușilor, ucrainenii au reușit deja să elibereze câteva localități întinse pe o suprafață de peste 100 de km pătrați.
Occidentul și institutele de analiză militară europene și americane estimează un start reușit și calculat al contraofensivei, apreciind faptul că ucrainenii nu s-au aruncat necugetat asupra unei apărări pe care invadatorii o pregătesc totuși de mai bine de 8 luni de zile.
De cealaltă parte, propaganda rusă se laudă cu „pierderi catastrofale” ale ucrainenilor. Pierderi pe care nu le prea pot demonstra, cu excepția unor filmări din zeci de unghiuri a câtorva vehicule militare ucrainene distruse, pe care le prezintă ca sute.
Sigur că Ucraina are pierderi și că această fază a contraofensivei va decurge mai greu decât atacurile în urma cărora au fost eliberate zone din Harkov și Herson. Acum invadatorii și-au concentrat toate forțele pe apărarea teritoriilor ocupate, au construit fortificații și încearcă cu orice preț să nu cedeze ce crede Putin că a obținut ca urmare a invaziei pe care a decleanșat-o acum un an și 4 luni.
Iar orice preț înseamnă inclusiv crime și ecocide de genul distrugerii barajului de la Nova Kahovka. Care a dus la inundarea a sute de mii de hectare de teren și a zeci de localități, tocmai în una dintre cele mai fertile zone a Ucrainei. În același timp, după declanșarea contraofensivei, bombardamentele asupra orașelor pașnice s-au întețit. Au fost țintite în special Krivoi Rog și Odesa, unde zeci de persoane au fost ucise sau grav rănite.
De suferit a avut chiar și o proprietate a Moldovei de pe litoralul ucrainean, Sanatoriul Moldova, a cărui acoperiș a luat foc în urma unui nou atac cu drone. Cel mai probabil, contraofensiva va dura în continuare luni bune, dar adevăratele rezultate ale operațiunii le vom putea vedea doar după ce ucrainenii vor implica și toate forța artileriei de care dispun sau urmează a le fi livrată, dar, în special, aviația. De asta și insistând atât de mult președintele Zelenski pe livrarea mult-așteptatelor F-16.
Cert este că la aproape 480 de zile de la declanșarea invaziei, Putin a obținut exact contrariul la ce s-a așteptat. Ocuparea întregii Ucrainei în câteva zile s-a transformat într-un eșec lamentabil pentru sociopatul de la Kremlin. După ce și-a transformat țara într-un paria în întreaga lume, a fost declarat oficial criminal de război și riscă să fie arestat dacă ajunge în țările occidentale, și-a distrus economia țării pentru decenii înainte, acum urmează finalul firesc. Recuperarea de către Ucraina a teritoriilor ocupate și, cel mai probabil, îndepărtarea dictatorului de la conducere.
În același timp, pentru Ucraina, a mai venit veste bună. Ieri, Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare de 425 de voturi pentru și doar 38 împotriva, a cerut aliaților NATO să-și onoreze angajamentul față de Kiev și să accepte aderarea țării vecine la Alianța Nord-Atlantică. În rezoluția europarlamentarilor se solicită ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului şi să fie finalizat cât mai curând posibil”, deoarece „integrarea Ucrainei atât în NATO, cât şi în UE ar spori securitatea regională şi globală”.
Sunt vești bune și pentru noi. Pentru că orice succes al Ucrainei atât pe front cât și în calea sa de integrare euroatlantică, înseamnă și pentru Moldova un pas înainte spre a scăpa definitiv de barbaria și dictatura rusă.
Sper doar ca și în Republica Moldova să se conștientizeze că securitatea, libertatea și prosperitatea pot veni doar dacă țara noastră va adera și la NATO – această alianță în care au ajuns toate țările mebre UE din fostul lagăr socialist și care ulterior au trecut prin transformări pozitive impresionante la toate capitolele. Trebuie să fim alături de Ucraina în toate eforturile sale, atât de pe front cât și de integrare în UE și NATO. Succesul Ucrainei este și al nostru, așa cum este și al întregii lumi libere și civilizate.