Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral
Post Scriptum 19 decembrie 2024, 22:35 | 294

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Un plebiscit ale cărui rezultate au șocat multă lume, în condițiile în care în care, în toate sondajele de până atunci, 55-60% doar dintre cei care locuiau pe teritoriul Republicii Moldova susțineau că-și doresc aderarea la blocul comunitar. Adăugând aici voturile diasporei, scorul ar fi trebuit să fie mult mai mare, dar, într-un final, după numărarea sufragiilor, referendumul a trecut la limită.

Investigațiile jurnalistice și cele ale autorităților, în speciale din partea Poliției, au explicat într-un fel și cauzele acestui rezultat: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral. Acțiuni care au denaturat voința și votul cetățenilor.

Ulterior, am văzut ce s-a întâmplat și în România. Acolo unde, din cauza acelorași ingerințe externe, s-a ajuns până la a se anula alegerile prezidențiale. O intervenție fără precedent, dar necesară, în condițiile în care procesul electoral a fost masiv denaturat.

Republica Moldova va avea din nou alegeri în maximum 9 luni. Unele cel puțin la fel de importante, în condițiile în care urmează să ne alegem Parlamentul, forul cel mai important al țării în actuala așezare politică de la noi. Cu siguranță, miza rușilor și oligarhilor va fi mult mai mare decât în alegerile din toamna trecută, mai ales după ce au testat bine terenul în scrutinele precedente.

Luați cu criza energetică și problemele cotidiene, am cam uitat de acel uriaș atac asupra democrației, libertății și viitorului țării. Iar acțiunile pentru a curma astfel de ingerințe sau măcar a le reduce din intensitate nu prea se văd din partea autorităților.

Astăzi a avut loc și Adunarea Generală a Judecătorilor. Una în cadrul căreia magistrații au cerut din nou majorarea salariilor, făcând referire în acest sens și la o hotărâre a Curții Constituționale de acum 2 ani. Sigur, judecătorii ar trebui să aibă salarii mai mari. La fel însă și profesorii, polițiștii, medicii și alți angajați din sfera bugetare.

Atunci însă când cer salarii mai mari, judecătorii trebuie să înțeleagă foarte bine de unde pot veni banii pentru aceste remunerări majorate. Din buget, desigur. Un buget al unei țări însă sărace, cu stagnare economică în ultima perioadă și care se confruntă cu multe alte dificultăți. O țară, mai ales ca a noastră, poate să se dezvolte economic doar dacă există investiții. Pentru investitori contează însă enorm predictibilitatea, securitatea, respectarea criteriilor unui stat de drept. Și aici ajungem la aceeași justiție. Care, din păcate, a eșuat în ultimele decenii să asigure funcționalitatea unui stat de drept.

Stimați judecători, pentru a avea salarii mai mari, e nevoie să avem și un stat cu o economie funcțională. Atâta timp însă cât justiția va eșua să facă dreptate, nu vom avea nicio șansă să facem din Moldova un stat prosper. Aș vrea să vă întreb, atunci când cereți salarii mai mari, cam câți dintre oligarhii care au distrus acest stat, economia sa, ați condamnat în ultimii ani? Câți colegi de-ai voștri, judecători corupți, puși în slujba oligarhilor, sau deveniți chiar ei oligarhi, ați pedepsit? Câți bani a reușit să confiște statul în urma unor astfel de dosare, sau a celor de îmbogățire ilicită, ca urmare a unor condamnări în justiție? Răspunsul e la suprafață. Peste tot rezultatele tind spre zero.

România, care este o țară totuși membră NATO și UE, are mari probleme în ultimele săptămâni, din cauza instabilității politice. Bursele sunt în scădere continuă, unii investitori mari se retrag, dau semne de retragere sau se mai gândesc dacă mai e cazul să investească în România sau nu. Înmulțiți la cel puțin 20 problemele României și veți vedea cam cu ce se confruntă Moldova.

Da, un judecător are nevoie de un salariu care să-i asigure independență financiară. El trebuie însă, în primul rând, să-și servească statul și să contribuie la bunăstarea socială prin decizii de judecată juste.

Așteptăm să vedem cum se va comporta justiția în continuare. Și în special în jurul situației la care am asistat în cadrul ultimelor alegeri. Pentru că dacă nu se va interveni dur, dar conform legii, Moldova riscă să-și piardă libertatea și șansa unui viitor prosper în 2025.

Opinia ta contează. Comentează!