Programul „Buna guvernare”, în care sunt implicate deocamdată administrațiile din opt raioane, ar putea să cunoască o continuitate
Programul „Buna guvernare”, inițiat în iulie curent, în care sunt implicate deocamdată administrațiile din opt raioane, ar putea să cunoască o continuitate. Managerii de program le recomandă primarilor să comunice mai activ pe platformele sociale, iar localnicilor - să fie mai interesați de procesul decizional. „Accesul la informații rămâne o prioritate”, au declarat astăzi participanții la o ședință de bilanț.
OLGA LUCHIAN, președintele raionului Ștefan Vodă: "Încercăm prin mai multe mijloace de informare, respectiv și pagină web avem al consiliului raional, pagina de Facebook care este cred că mai mult vizitată decât pagina web, dar plasăm toate informațiile, inclusiv și comunicatele care le avem. Dar cel mai important este ca oamenii să fie prezenți și la consultările publice."
ALIONA PÎNZARI, președintele raionului Șoldănești: "În consiliul raional avem o pagină de Facebook al consiliului raional unde practic permanent postez. Consider că încă este necesară de multă lumină pentru cetățenii noștri și întotdeauna mă strădui ca ei să înțeleagă că tot ce facem este pentru binele lor."
Accesul la informații trebuie să fie o prioritate pentru primari, spun inițiatorii Programului „Buna guvernare”.
MARIANA KALUGHIN, expert în politici comparate: "Tocmai accesul la informațiile publice constituie precondiția a garantării tuturor celorlalte drepturi ale cetățenilor din comunitate. Și evident trebuie să se respecte legislația privind achizițiile publice cu publicarea planurilor anuale de achiziții, rapoartelor de monitorizare a contractelor, dar și cu publicarea altor informații."
DIONIS SMOLEAC, directorul Programului „Buna guvernare”: "Efortul trebuie să vină atât din partea cetățenilor, atât din partea primarilor. Recomandăm primarilor să comunice mai activ pe platformele sociale. Iar cetățenilor recomandăm să fie mai interesați de politica de la ei din sat."
„Buna guvernare” necesită un efort din partea tuturor actorilor, afirmă președintele Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională.
LARISA VOLOH, președintele Comisiei administrație publică și dezvoltare regională: "Vorbim despre o implicare redusă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Și soluțiile probabil sunt foarte diverse reieșind din experiența primarilor, din modul lor de a comunica, din modul de a se adapta la toate prevederile legale și la toate cerințele care există astăzi."
Programul „Buna Guvernare”, creat de Asociația ASSIST Analytics, a fost lansat în Căușeni, Criuleni, Rezina, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Șoldănești, Sângerei și Taraclia.