Vaccinul anti-COVID va ajunge în Moldova nu mai devreme de luna mai 2021
Social 21 decembrie 2020, 19:47 | 1904

Vaccinul anti-COVID va ajunge în Moldova nu mai devreme de luna mai 2021, în timp ce în țările din Uniunea Europeană, imunizarea va începe în această săptămână. Mai exact pe 27 decembrie.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, vaccinurile împotriva COVID - 19 nu pot ajunge mai devreme decât luna mai, întrucât, țara noastră este pe la sfârșitul listei de așteptare dintre cele 92 de state. Pentru început, vor fi imunizați doar 20% dintre cetățeni. Ceilalți vor trebui să aștepte până când statul va avea posibilitate să cumpere și alte doze. Vaccinarea se va face la dorință, iar primii vor beneficia de preparat lucrătorii medicali, din domeniul educației, beneficiarii din centrele de plasament și persoanele trecute de 65 de ani, care suferă de boli cronice.

Vaccinurile anti-COVID vor fi transmise Moldovei de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări.

ANATOL MELNIC, șef de Secției la ANSP: "De rând cu 92 de state, care vor primi gratuit vaccin contra COVID-19, pentru 20% din populație. Mai departe, vom vedea care va fi vaccinul de pe piață și țara singură va trebui să-și cumpere acest vaccin...Noi așteptăm, cel mai devreme posibil, este luna mai, când țara va primi primul lot de vaccin."

Conform planului național de imunizare, prioritate vor avea lucrătorii medicali, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care suferă de boli cronice, beneficiarii din centrele de plasament, lucrătorii din domeniul educației, domeniul social și cei din cadrul instituțiilor de asigurare a securității.

ANATOL MELNIC, șef de Secției la ANSP: "La noi sunt estimați ca să fie vaccinații în prima tranșă la 700 de mii de oameni, câte două doze, asta avem la un milion și 400 de mii de doze de vaccin. - De ce două doze? - Pentru că vaccinurile care sunt puse acum pe piață ele prevăd administrarea a două doze la un interval de 21 - 28 de zile. La toate vaccinurile este diferit."

Încă 80% din populație va fi vaccinată în funcție de numărul dozelor rămase. Și așa va fi până când statul va avea posibilitate să cumpere lotul necesar de vaccin. Preparatul va fi administrat benevol și nu va putea fi găsit în farmacii. Oamenii sunt alarmați de faptul că vaccinul va ajunge în Moldova abia în luna mai.

Joi, 17 decembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că, începând cu 27 decembrie 2020, în toate țările UE va începe, concomitent, vaccinarea masivă a populației împotriva COVID-19. Astăzi, Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul Pfizer BioNTech - un pas decisiv în demararea campaniei de imunizare în Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!