ISW: Putin ia în calcul invazia Moldovei
Politic 17 octombrie 2024, 21:02 | 119

Rusia ar putea încerca să invadeze Republica Moldova, dacă războiul pe care l-a declanșat în Ucraina s-ar termina în favoarea sa. Este averizarea experților de la Institutul pentru Studiul Războiului. Analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru Jurnal TV că invadarea țării noastre de către Rusia este imposibilă, atât timp cât ucrainenii rezistă.

În analiza Institutului pentru Studiul Războiului se arată că propagandiștii ruși din Republica Moldova promovează narațiuni asemănătoare celor folosite pentru a justifica incursiunea din Ucraina. În raport se mai spune că momentan, o invazie terestră sau navală este imposibilă câtă vreme Kievul rezistă, însă asta nu oprește Moscova să-și continue războiul hibrid la care se pricepe foarte bine, și care, în cele din urmă, poate crea condițiile pentru o incursiune pe scară largă în Republica Moldova. Putin visează, de fapt, la o „Rusie mare”, la fel ca în perioada Uniunii Sovietice, afirmă analistul politic Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Putin nu odată a spus că este adeptul restabilirii spațiului care aparține lumii ruse, de fapt spațiul Uniunii Sovietice. Dacă e să recunoaștem că el cu consecvență realizează aceste planuri ale sale, inclusiv războiul pe care l-a declanșat în Ucraina."

Potrivit lui Anatol Țăranu, Republica Moldova se află în siguranță atât timp cât Ucraina rezistă în acest război pornit de Rusia.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Eu cred că Republica Moldova este în pericol din acest punct de vedere, dar deocamdată acest pericol nu este imediat din simplu motiv că de marea Rusie a lui Putin ne desparte Ucraina. Atât timp cât Ucraina rezistă, Moldova poate să se simtă într-o relativă securitate."

Amenințarea unei invazii rusești în Republica Moldova prin Ucraina este în prezent extrem de redusă, dar condițiile actuale se pot schimba în viitor, permițând Rusiei să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât o face în prezent în Transnistria, susțin strategii americani. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, notează experții Institutului pentru Studiul Războiului care atrag atenția că ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, este vital pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței și agresiunii Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!