Moldovenii, evacuați din Liban
Social 2 octombrie 2024, 15:40 | 77

11 cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați din Liban și au ajuns în siguranță în Polonia și urmează să ajungă mâine la Chișinău, a declarat astăzi ministrul de Externe, Mihai Popșoi. Atacul de ieri seara a Iranului asupra Israelului a fost condamnat ferm de autoritățile de la Chișinău, București și ale Uniunii Europene.

Ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi a precizat miercuri presei că în total au existat 15 solicitări ale cetățenilor Republicii Moldova de evacuare din Liban, dintre care 11 au ajuns deja în Polonia, iar ceilalți urmează să fie evacuați cu prima ocazie. „Condamnăm ferm orice formă de violență. Israelul are dreptul la autoapărare”, a subliniat ministrul de Externe drept reacție la atacul de marți seara a Iranului asupra Israelului.

MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: "Avem două solicitări de evacuare seara târziu, dar având în vedere că tot ieri seara au fost repornite zborurile aeriene regulate, vom vedea dacă va exista această necesitate vom depune eforturi pentru a asigura cetățenilor noștri sprijin, așa cum am făcut-o în cazul cetățenilor din Liban, care ieri seara târziu au ajuns în siguranță în Polonia. Mâine dimineață acești cetățeni, 11 la număr, copii, mame cu copii sunt în siguranță în Polonia și mâine dimineață urmează să vină în Republica Moldova."

România condamnă atacurile Iranului împotriva Israelului, a transmis marți seară ministrul de externe de la București, Luminița Odobescu.

MESAJUL MINISTERULUI ROMÂN DE EXTERNE: "România condamnă cu fermitate recentele atacuri cu rachete ale Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul. Israelul are dreptul de a se apăra și de a-și apăra cetățenii împotriva acestor atacuri."

Astfel de atacuri ameninţă stabilitatea regională în Orientul Mijlociu, a reacționat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea condamnă atacul Iranului împotriva Israelului și cere protejarea civililor în regiune.

MESAJUL ȘEFEI COMISIEI EUROPENE: "Astfel de acţiuni ameninţă stabilitatea regională şi escaladează tensiunile într-o situaţie deja extrem de volatilă. Îndemn toate părțile să protejeze viața civililor nevinovați. Uniunea Europeană continuă să solicite o încetare a focului la frontiera cu Libanul și în Gaza, și eliberarea tuturor ostaticilor ținuți de aproape un an."

Preşedinţia italiană a G7 a chemat marţi Consiliul de Securitate al ONU să întărească mandatul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban pentru a „securiza frontiera” dintre Liban şi Israel. Principala ţară occidentală care contribuie la Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban în termeni de personal, cu aproape 900 de militari mobilizaţi, Italia spune că a „condamnat atacul Iranului împotriva Israelului”, relatează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!