Plan special pentru sezonul rece
Social 2 octombrie 2024, 15:41 | 131

Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025 a fost aprobat astăzi de Guvern. Sunt prevăzute inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi. Potrivit ministrului Energiei, autoritățile au pregătit mai multe scenarii posibile.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Scenariul de bază de la care pornim noi este că indiferent pe unde, fie prin Ucraina sau prin Turcia, acele 5,7 milioane de metri cubi vor veni. Acesta este scenariul de bază. Dacă ele nu vin, sigur că va trebui să intervenim."

În prezent sunt stocate aproximativ 47 de milioane de metri cubi de gaze, a precizat ministrul Victor Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Sunt vreo 50 de milioane de metri cubi care sunt suplimentare, care sunt stocate în România de către Energocom, în baza obligației impuse de directivă pentru a fi plasate comercial pe piață, astea trebuiau să fie până la 100, noi astăzi prin hotărâre de Guvern am redus aceste stocuri, pentru că suplimentar s-au mai achiziționat gaze în stocuri de către Moldovagaz pentru a fi utilizate în perioada de iarnă."

Potrivit ministrului Energiei, vor fi asigurate stocuri de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Generatoarele electrice din instituțiile publice vor fi verificate, iar cele care nu dispun de astfel de echipamente vor fi dotate.

În ședința de miercuri a fost instituită și o Comisie guvernamentală, care va monitoriza implementarea măsurilor prevăzute de acest plan și va interveni rapid în caz de criză. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, afirmă că și în acest an vor exista compensații, însă detaliile acestui mecanism vor fi oferite după ce proiectul va fi definitivat.

În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.

Opinia ta contează. Comentează!