Procuratura Anticorupție confirmă că scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, care o vizează pe Tatiana Răducanu, este autentică
Procuratura Anticorupție confirmă că scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, care o vizează pe Tatiana Răducanu, este autentică. Instituția a adăugat că a acționat pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție. De cealaltă parte, Centrul de Resurse Juridice, în cadrul căruia Răducanu a deținut anterior funcția de președinte a Consiliului de administrare, o acuză pe Dragalin de depășirea atribuțiilor de serviciu. Tatiana Răducanu, fost membru al Comisiei pre-vetting, și-a anunțat ieri demisia.
Scrisoarea semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată candidaților nepromovați de Comisia pre-Vetting și semnată cu data de 14 mai 2024 este autentică, se arată într-un comunicat publicat pe pagina web a Procuraturii Anticorupție.
COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate. Integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate."
De cealaltă parte, Centrul pentru Resurse Juridice, organizație neguvernamentală în care a activat anterior și fostul magistrat Tatiana Răducanu, îi acuză pe procurorii anticorupție că ar intenționa să blocheze procesul de verificare externă a integrității lor, care urmează să demareze în curând, dar și că încalcă legea. „Procurorii anticorupție nu sunt în drept să pornească o cauză penală împotriva unui membru al Comisiei de Vetting. Divulgarea datelor urmăririi penale de asemenea este ilegală”, se arată într-un comunicat al centrului.
DECLARAȚIILE CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE: "O verificare simplă a informațiilor publice confirmă că versiunea doamnei Veronica Dragalin nu se adeverește. Adresarea către persoanele care au eșuat testul de integritate, peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a două persoane controversate, care a avut loc cu zece ani în urmă, trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor."
Procesul de Vetting continuă, iar Parlamentul este în căutarea unui candidat pentru funcția vacantă de membru al Comisiei de evaluare, după ce Tatiana Răducanu a demisionat marți din această funcție.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Parlamentul ia măsurile necesare pentru a înlocui persoana respectivă cu alți reprezentanți. Toată această situație nu afectează nici într-un fel procesul de Vetting. Acesta continuă și deja dă rezultate și în acest context este important de reiterat că asta face parte din angajamentele față de Comisia Europeană."
Tatiana Răducanu, fost membru al Comisiei pre-vetting, și-a anunțat demisia marți, 14 mai. Se întâmplă după ce în spațiul public a fost distribuită o scrisoare semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în care este menționat că Răducanu ar fi executat comenzile fugarului Veaceslav Platon și ale juristului Aureliu Colenco, avocat, care reprezintă interesele lui Ilan Șor. Răducanu a declarat că scrisoarea adresată instituțiilor statului și informațiile invocate sunt falsuri.
În ziua de marți, Aureliu Colenco ne-a spus că nu a discutat de circa șapte ani cu Tatiana Răducanu și nu își amintește despre acele mesaje transmise lui Veaceslav Platon. Acesta a tarat subiectul cu ironie.