Reforma justiției, testul de încercare
Justiţie 17 septembrie 2024, 20:19 | 327

Republica Moldova trebuie să pună accentul pe reforma justiției și combaterea corupției în efortul său de integrare europeană. Asta au spus miniștrii de Externe ai Germaniei și României fiind întrebați de repoterul Jurnal TV despre aspirațiile Chișinăului privind aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar până în anul 2030.

CĂLIN JUCOVSCHI, reporter Jurnal TV: "Republica Moldova și-a propus să devină stat membru al Uniunii Europene până în anul 2030. Am vrea să ne spuneți care este sau care ar fi cel mai optimist și cel mai pesimist scenariu în acest sens? De asemenea, care ar fi principalul impediment pentru parcursul european al Republicii Moldova?"

ANNALENA BAERBOCK, ministrul de Externe a Germaniei: "Cel mai bun scenariu pentru noi toți, pentru toată Europa, pentru Moldova și mai ales pentru Ucraina, este ca Putin să încheie acest război brutal, război de atac asupra Ucrainei și asupra libertății europene. Reformele care trebuie să aibă loc în Moldova tocmai sunt împiedicate de către acțiunile lui Putin. Nu trebuie să ne relaxăm și să zicem că nu avem nimic de făcut până nu termină Putin războiul, ci în fiecare zi să facem tot posibilul ținând cont de integrarea europeană. Să vedem ce putem face în fiecare zi."

Ministrul de Externe al Germaniei a mai spus că democrația și statul de drept constituie temelia Uniunii Europene, așa că reforma justiției, lupta împotriva corupției și banilor ilegali sunt esențiale. Iar șefa diplomației de la București, Luminița Odobsescu, a declarat că Republica Moldova devine tot mai rezilientă în fața atacurilor hibride ale Rusiei, grație sprijinului României, dar și eforturilor proprii.

LUMINIȚA ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe de la București: "Suntem într-un moment istoric. Republica Moldova este candidat cu negocierile deschise. Este într-adevăr încă mult de lucru. Iar obiectivul nostru este practic de la acest moment să ne organizăm pe toate domeniile sensibile, importante, așa cum a spus și doamna ministru - justiție, dar nu numai concurență. Lista este lungă și să vedem cum putem să sprijinim concret Republica Moldova prin schimb de expertiză."

Pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat. În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Oficial, negocierile au început pe 25 iunie curent.

Opinia ta contează. Comentează!