Și-au vândut votul, au luat amenzi
Social 23 octombrie 2024, 20:12 | 373

Centrul Național Anticorupție a recepționat de la Poliție peste 350 de procese verbale pentru coruperea electorală pasivă. O parte a proceselor verbale a fost analizată, iar CNA a aplicat până în prezent amenzi de circa un milion de lei. Pentru astfel de contravenții, alegătorii sunt amendați cu sume de până la 37 de mii 500 de lei. Potrivit surselor Jurnal TV, persoanele vizate au fost mituite de membrii grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

CNA examinează toate cele 350 de procesele verbale recepționate de la Poliție, urmând să ia decizii în cazul fiecărei suspiciuni de corupere electorală pasivă. Suma amenzii pentru astfel de contravenție variază între 25 de mii de lei și 37.500 de lei. Dacă în majoritatea cazurilor se va confirma săvârșirea contravenției, suma totală a amenzilor ar urma să ajungă la circa zece milioane de lei.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat după ședința guvernului că autoritățile depun toate eforturile ca cetățenii să nu fie atrași în scheme de corupere a alegătorilor și în turul II al alegerilor prezidențiale.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: "Informăm cetățenii, lucrăm operativ în teritoriu și identificăm persoanele care organizează aceste scheme. Vom avea în continuare activități de percheziții și probabil și rețineri. Ne bucurăm că cetățenii vin singuri și fac declarații și conlucrează cu Poliția. Astfel, noi lărgim zilnic această listă de beneficiari și persoane care au fost corupte în timpul campaniei electorale."

Iar ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a făcut un apel public către procurori și judecători ca să dinamizeze examinarea dosarelor de corupere a alegătorilor ca să fie trași la răspundere și liderii grupării criminale.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Aceasta depinde de judecători și procurori, iar în instanțele de judecată să se examineze cât mai rapid, profesionist și cu adoptarea de decizii. Dosarele care se află pe rol în instanțele de judecată impune o anumită complexitate în examinarea cazurilor. Asta înseamnă că se examinează probele acuzării, probele apărării, iar instanța urmează să adopte o sentință. Procedurile durează mai multe decât ne-am dorit, dar totuși observăm o dinamică mai pozitivă de examinare a dosarelor de corupție."

Potrivit Centrului Național Anticorupție, persoana care a acceptat coruperea electorală este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii infracțiunii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie